До новин

ФГВФО врятують від неплатоспроможності

27 липня, 2018
Банкрутство фінустанов
ФГВФО врятують від неплатоспроможності

Рада з фінансової стабільності звернула увагу на загрозу потенційної неплатоспроможності Фонду гарантування вкладів фізосіб, який сам займається адмініструванням та ліквідацією неплатоспроможних банків.

Цю проблему Рада з фінансової стабільності розглянула на засіданні 20 липня, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінклуб».

«Рада з фінансової стабільності розглянула й погодила запропонований Фондом гарантування вкладів фізосіб план дій по врегулюванню боргової навантаження на Фонд, що дозволить в майбутньому уникнути його потенційної неплатоспроможності» – розповіли в НБУ за підсумками засідання Ради.

Йдеться про те, що ФГВФО повинен виплатити Мінфіну і НБУ до 2032 року по боргах і відсоткам із них 158 грн 72,9 млрд млрд грн по тілу боргу (в тому числі 70 млрд грн Мінфіну) і 85 млрд грн відсотків.

«Ми знаходимося зараз у великих боргах, які були спровоковані кризою 2014-2015 років. Уже виплатили вкладникам 89 млрд грн, і зрозуміло, що на той момент на рахунках Фонду не було таких грошей, тому були змушені запозичувати, причому під ринкову ставку - 12% річних. Тому сума відсотків перевищує сам кредит» - говорила раніше заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут.

Прийнятий Верховною Радою 5 липня закон про особливості корпоративного управління в держбанках, серед іншого, визначає, що буде відбуватися з активами ФГВФО в разі його ліквідації.

Коментарі
Додати коментар