До новин

Верховний cуд відмовився визнати неналежним нагляд НБУ за Приватбанком

31 липня, 2018
Резонансні справи
Верховний cуд відмовився визнати неналежним нагляд НБУ за Приватбанком

Верховний cуд 17 липня підтримав правову позицію Національного банку в суперечці з клієнтом АТ КБ «Приватбанк».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Нацбанку.

Йдеться про судовий позов фізичної особи, яка в тому числі просила визнати протиправною бездіяльність регулятора через невіднесення «Приватбанку» до категорії проблемних.

Третьою особою в суперечці виступив Приватбанк.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні вимог позивача. Тоді позивач звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу позивача без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду від 16 вересня 2016 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 10 листопада 2016 року - без змін.

При цьому Верховний Суд прийшов до висновку, що за відсутності такого критерію, як «систематичність», у НБУ не виникає обов'язку приймати рішення про віднесення банку до категорії проблемних.

А застосування НБУ в зв'язку з неподанням і неоприлюдненням річної звітності в установлений строк заходів впливу у вигляді письмового застереження є адекватним вчиненому порушенню.

Верховний Суд також вказав, що під протиправною бездіяльністю суб'єкта владних повноважень слід розуміти зовнішню форму поведінки цього органу, яка полягає в неприйнятті рішення або в нездійсненні юридично значущих і обов'язкових дій на користь зацікавлених осіб, які на основі закону чи іншого нормативно-правового регулювання віднесені до компетенції суб'єкта владних повноважень, були об'єктивно необхідними і реально можливими для реалізації, але фактично не були здійснені.

«Національний банк вважає це рішення Верховного Суду одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права в сучасних умовах реформування правосуддя в Україні. Національний банк також очікує, що в подальшому суди будуть враховувати правову позицію Верховного Суду в подібних суперечках», - відзначають в прес-службі НБУ.

Коментарі
Додати коментар