До новин

ФГВФО змінює підхід до продажу іпотечних кредитів фізосіб у пулах

01 серпня, 2018
Продаж
ФГВФО змінює підхід до продажу іпотечних кредитів фізосіб у пулах

Фонд гарантування вкладів удосконалює підхід до продажу прав вимоги за кредитами фізичних осіб, забезпеченими іпотекою.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«У першу чергу, зміни стосуються політики формування та продажу пулів. Перші, сформовані за новими принципами пули, будуть торгуватися в системі ProZorro.Продажі уже у вересні цього року. Так, усі не продані у ході індивідуальних торгів на голландському аукціоні іпотечні кредити на наступні торги виставлятимуться тільки у складі пулу. При цьому до складу такого «зібраного лоту» включатимуться щонайменше по 10 активів, сукупною вартістю від 30 мільйонів гривень», - уточнили у Фонді.

Формуватимуться пули за принципом спільності однієї або декількох ознак, таких як регіон, валюта договору, період проведення торгів, місцезнаходження предмету застави тощо.

Якщо ж і аукціони з продажу пулів будуть визнані такими, що не відбулися – у подальшому із них формуватимуться ще крупніші пули, сукупною вартістю, орієнтовно, від 100 млн грн.

Ще одна із ключових змін – перегляд підходу до визначення мінімальної ціни продажу для пулів іпотечних кредитів фізичних осіб. У ході одного голландського аукціону вартість пулу максимально може знизитися лише на 50% від початкової ціни.

Нагадаємо, індивідуальний продаж іпотечних кредитів фізичних осіб Фонд гарантування розпочав восени минулого року. На сьогодні через індивідуальні торги пройшло понад 10 тисяч іпотечних кредитів фізичних осіб, заборгованість за якими склала близько 26 млрд грн. Із них продано на індивідуальних торгах було 1,6 тисяч кредитів, заборгованість за якими склала близько 2 млрд грн. Середній рівень конверсії (співвідношення ціни продажу до балансової заборгованості) – 25%.

Коментарі
Додати коментар