До новин

Юрист: закон про відновлення кредитування врегулює спірні питання між позичальником й кредитором

08 серпня, 2018
Законодавство
Юрист: закон про відновлення кредитування врегулює спірні питання між позичальником й кредитором

Прийнятий 3 липня 2018 року Верховною Радою України Закон 6027-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування" (Закон 6027-д) врегульовує існуючі спірні правові норми, що стосуються прав позичальників та кредиторів, запроваджує прозорі правові механізми, що удосконалюють існуючі положення та, в значній мірі, дозволять повернути довіру інвесторів та поновити кредитування.

Таку думку висловив керуючий партнер «Астерс, ЮФ» Олексій Дідковський, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Юридичну газету».

«Цей закон є довгоочікуваним кроком на шляху до співпраці між позичальниками та кредиторами, адже даний закон практично унеможливлює існуючі у теперішній час маніпулювання недобросовісних позичальників недосконалими правовими нормами, прийняття судами рішень із суперечливими правовими позиціями. Документ 6027-д є корисним як для кредиторів, так і для позичальників, адже нормативно-правове забезпечення прав кредиторів у нашій країні наразі знаходиться на вкрай низькому рівні, що також впливає на підвищення вартості кредитування та значно обмежує доступність кредитних ресурсів для позичальників», - вважає Дідковський.

Правник зауважує, що завдяки підтримці акціонерів банки знов стали ліквідними, але активного кредитування не відбувається, а доля NPL є й досі тягарем всієї банківської системи.

«Слід нагадати, що, за оцінками Doing Business 2018, вартість повернення контракту в Україні складає 46,3% від вартості самого контракту, Україна займає 149-те місце за рівнем вирішення неплатоспроможності. Все зазначене обумовлює необхідність найскорішого вступу в дію закону 6027-д та підкреслює позитивний ефект його втілення відносно відновлення кредитування», - резюмує юрист.

Коментарі
Додати коментар