До новин

Через виплати по боргах міжнародні резерви України в липні скоротилися

08 серпня, 2018
Борги
Через виплати по боргах міжнародні резерви України в липні скоротилися

Міжнародні резерви України в липні 2018 року скоротилися на 1,3% і станом на 1 серпня становили $17,748 млрд.

Відповідні попередні дані оприлюднено на сайті Національного банку України, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За даними НБУ, скорочення золотовалютних резервів, як і в червні, обумовлено здійсненням платежів за держборгом. Зокрема, $321,5 млн було направлено на обслуговування та погашення держборгу в інвалюті, з яких $231,6 млн - за номінованими в іноземній валюті облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

На обсяг резервів також вплинули інтервенції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

«З огляду на перевищення попиту на валюту над її пропозицією другий місяць поспіль, Нацбанк у липні продовжив продаж іноземної валюти на міжбанківському ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу», - зазначено в повідомленні.

Чистий продаж валюти минулого місяця становить $64,4 млн. Зокрема, в першій половині липня НБУ купив $99 шляхом інтервенції з вибору кращої ціни. Потім, у другій половині місяця, центробанк активізував продаж валюти для запобігання надмірній волатильності обмінного курсу. У результаті, за підсумками місяця, було продано $163,3 млн, зокрема через інтервенції на вибір кращої ціни - $135,2 млн і під час аукціону - $28,1 млн.

Основним джерелом поповнення резервів у липні залишалися надходження на користь уряду від розміщення ОВДП, номінованих в іноземній валюті, в сумі $130,9 млн і EUR60,5 млн.

Крім того, на обсяг резервів вплинула переоцінка фінансових інструментів на суму $45,9 млн.

Загалом за станом на 1 серпня 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3 місяці майбутнього імпорту та є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду та НБУ.

Коментарі
Додати коментар