До новин

Луцьке підприємство електротранспорту на межі банкрутства

02 червня, 2015
Банкрутство підприємств
Луцьке підприємство електротранспорту на межі банкрутства

У Господарському суді Волинської області знову слухається справа про банкрутство Луцького підприємства електротранспорту. Нині заявником виступає приватна охоронна фірма «Багіра».

Під час підготовчого засідання по цій справі представник заявника пояснив, що ще з 2012 року ЛПЕ боргує близько 403 000 гривень, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Приватне підприємство «Багіра» свого часу надавало Луцькому підприємству електротранспорту послуги щодо охорони об’єкта, вочевидь самого приміщення ЛПЕ. І через те, що ЛПЕ не могло розрахуватися із охоронною фірмою, ПП «Багіра» звернулося до суду з вимогою стягнути з боржника 403 043 гривні.

Тоді ж суд задовольнив вимогу позивача, а суддя Сергій Бондарєв невдовзі видав судовий наказ для того, аби Державна виконавча служба змогла стягувати кошти із боржника.

І, враховуючи складне фінансове становище підприємства, держвиконавці з того часу не змогли стягнути з ЛПЕ й копійки.

А тому що сума боргу є достатньою для порушення провадження про банкрутство, ПП «Багіра» знову звернулася до Господарського суду з відповідною заявою.

Однак представник Луцького підприємства електротранспорту Микола Івчик це пояснює тим, що держвиконавці працюють неналежно.

«Виконавчою службою було відкрито провадження, і у вересні місяці було проведено опис і арешт майна. Однак, ця заява про банкрутство більше скидається на заяву про бездіяльність виконавчої служби. На даний момент є майно – транспортні засоби, які можна реалізувати, для цього треба повідомити власника майна, тобто територіальну громаду, що виконавча служба не зробила. Потім треба винести пропозиції виконавчій владі на розгляд питання щодо надання дозволу на реалізацію майна. На сьогоднішній день ми можемо реалізувати 5 автобусів, договір лізингу по яких виконаний і інші транспортні засоби або майно», - пояснив суду юрисконсульт Луцького підприємства електротранспорту.

Разом з тим, Микола Івчик клопотав про відкладення розгляду справи, оскільки він знає як можна уникнути банкрутства підприємства.

Зокрема, юрист ЛПЕ посилався на Господарський кодекс та Закон «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», тобто, у випадку, коли підприємство є суспільно значиме для територіальної громади, міська рада може прийняти рішення про незастосування до  такого підприємства процедури банкрутства, а також виділення коштів на погашення боргу. У разі прийняття такого рішення, міська рада повинна подати до суду клопотання та проект відповідного рішення як гарантії забезпечення боргу.

«На нинішню сесію таке питання було винесено. В комплексі буде розглядатися і питання про виділення коштів для забезпечення погашення даного позову. Вчора його не розглянули, бо не встигли. Тому сьогодні, я думаю, ми вже будемо мати рішення», - пояснив Микола Івчик.

Натомість суддя Віталій Войціховський зробив зауваження щодо такого трактування законодавства і наголосив на тому, що при прийнятті такого рішення Луцькою міською радою повинна враховуватися не лише заборгованість стосовно заявника про банкрутство підприємства, а й усіх кредиторів ЛПЕ.

Разом з тим служитель Феміди таки відклав розгляд справи. Тож чи вдасться Луцькому підприємству електротранспорту вкотре уникнути банкрутства, стане відомо зовсім скоро.

У свою чергу ми нагадаємо про те, що не так давно ПП «Айслаг» також подавало до Господарського суду Волинської області заяву про банкрутство ЛПЕ у зв’язку з несплатою 800 тисяч гривень за пальне, однак сторони уклали між собою мирову угоду. Крім того, раніше Луцька ОДПІ у суді вимагала стягнути з ЛПЕ майже 700 000 гривень податкового боргу. 

Чи візьмуть на себе луцькі депутати відповідальність за такі боргові зобов'язання, вочевидь, стане відомо вже до кінця дня. 

Коментарі
Додати коментар