До новин

Боргові війни Нафтогазу з Газпромом: російському монополісту обмежили кредитування

09 серпня, 2018
Борги
Боргові війни Нафтогазу з Газпромом: російському монополісту обмежили кредитування

Арешт активів російського «Газпрому» у Великій Британії у рамках суперечки з українським «Нафтогазом» обмежує російський концерн в залученні кредитів в іноземних банків.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела, знайомі з ситуацією, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Зазначається, що програму кредитування зупинили зокрема через можливість замороження активів - відповідне рішення ухвалив у червні Комерційний суд Лондона.

За словами джерела, після арешту активів в Англії один із банків заморозив кредитну угоду до прояснення ситуації. При цьому, про який саме банк йдеться, джерело не уточнило.

Як підкреслює ще один співрозмовник агентства, рішення суду, ймовірно, налякало банкірів, які традиційно працюють з «Газпромом» на міжнародному ринку.

У березні російський концерн схвалив залучення в 2018 році двосторонніх і клубних кредитів на суму до 4 мільярдів євро.

«Якщо «Газпром» не знайде рішення для зняття арешту активів, то програму позик на зовнішньому ринку йому навряд чи вдасться виконати в повному обсязі», - заявило джерело.

«Газпром», якому належить профінансувати в поточному році рекордну інвестпрограму в 1,3 трильйона рублів, планував залучити із зовнішнього ринку 417 мільярдів рублів (близько $6,6 мільярда).

У червні заступник голови «Газпрому» Андрій Круглов говорив, що компанія планує виконати програму запозичень, яка на той момент була обрана наполовину, повністю, але допустив її скорочення на тлі зростання експортних доходів», - йдеться у статті.

«У червні перед арештом активів в Лондоні «Газпром» скасував розміщення євробондів у фунтах стерлінгів - угоді завадила складна геополітична ситуація між Москвою і Заходом і загострення відносин з Великою Британією», - повідомив агентству співрозмовник в російському банку.

Два інших джерела серед факторів, які вплинули на угоду, називають загострення судової суперечки з «Нафтогазом».

«У «Газпрома» на осінь були плани на євробонди в євро і японських єнах, вони тепер під питанням. Як варіант, «Газпром» може попросити суд врахувати депозит на суму стокгольмського рішення, і відновити програму запозичень», - вважає інший співрозмовник.

«Якщо сторони будуть підходити до процесу врегулювання формально, тобто чекати апеляції або нового арбітражу, ситуація може підвиснути - і на рік, і на два, і більше», - сказав директор групи з природних ресурсів рейтингового агентства Fitch Дмитро Маринченко.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату «Газпромом»«Нафтогазу» штрафу в розмірі 4,7 млрд доларів.

За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу «Газпром» зобов'язаний виплатити НАК 2,56 млрд доларів.

«Газпром» направив до апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування  рішення.

30 травня президент Порошенко заявив, що у низці європейських країн почали стягувати активи російського «Газпрому» на користь «Нафтогазу» на виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо контракту на транзит газу.

Коментарі
Додати коментар