До новин

Стало відомо, як зі збанкрутілого банку «Укоопспілка» виводили мільйони

13 серпня, 2018
Банкрутство фінустанов
Стало відомо, як зі збанкрутілого банку «Укоопспілка» виводили мільйони

Внаслідок видачі кредитів з АБ «Укоопспілка» було виведено 1,21 млн доларів США та 4,3 млн гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У Фонді зазначили, що оціночна вартість активів АБ «УКООПСПІЛКА» виявилась майже у 20 разів нижчою, ніж балансова вартість на момент введення тимчасової адміністрації. Тобто, «на папері» у бухгалтерських документах фігурувала цифра у 597,21 млн. грн, а суб’єкти оціночної діяльності оцінили активи у 33,36 млн грн.

«Уповноважена особа Фонду гарантування виявила, що, в тому числі, такий стан речей був наслідком видачі кредитів без належного оформлення та забезпечення. Так, у 2013 році банком видано кредит юридичній особі в сумі 1,21 млн доларів США. Кредит не погашено, а кошти юридичною особою виведено за кордон. Банку нанесено збитків на суму 1,35 млн доларів США.

Також у 2013 році службовою особою відокремленого підрозділу банку проведено кредитування юридичної особи в сумі 4,3 млн. грн. без оформлення належних документів. В результаті банку заподіяно збитків на суму 4,3 млн грн», - розповіли у Фонді.

За вказаними фактами порушено кримінальні провадження здійснюється досудове розслідування.

Портфель кредитів виданих банком юридичним особам був оцінений у 5,16 млн грн, що у 36 разів менше від балансової вартості «на папері» (185,79 млн грн), а відповідне співвідношення щодо кредитного портфелю фізичних осіб становить 1:11, відповідно 1,55 млн грн та 17,57 млн грн.

Цінні папери, які обліковувались на балансі банку на суму 289 млн грн оцінені у 3 гривні.

Нагадаємо, Фонд гарантування вже виплатив вкладникам АБ «Укоопспілка» 52,7 млн грн гарантованого відшкодування, що становить 98,9% від загальної гарантованої суми.

Коментарі
Додати коментар