До новин

Суд поновив права збанкрутілого Дельта банку на борги «Укрспирту»

15 серпня, 2018
Резонансні справи
Суд поновив права збанкрутілого Дельта банку на борги «Укрспирту»

9 серпня 2018 року Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу і позов Національного банку України та визнав недійсним договір про відступлення права вимоги за кредитом ДП «Укрспирт».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Таким чином було поновлено права АТ «Дельта Банк» як єдиного кредитора за Договором кредитної лінії ДП «Укрспирт» на суму понад 50 мільйонів гривень.

Згадуваною Постановою суду завершився судовий розгляд справи, відповідачами в якій виступали ТОВ «Компанія з управління активами «Скай Кепітал Менеджмент» та АТ «Дельта Банк», про визнання недійсним договору відступлення права вимоги від 12.09.2014 року, укладеного напередодні запровадження тимчасової адміністрації у банку. Згідно зазначеного Договору АТ «Дельта Банк» відступило право вимоги до Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» щодо повернення заборгованості за кредитом у розмірі 51 967 154,26 грн та нарахованими процентами в розмірі 1 774 552,73 грн.

Вказана судова справа №  910/4123/16 перебувала на розгляді в судах уже понад два роки. Рішенням Господарського суду міста Києва від 21.07.2016, залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.11.2016 року, було відмовлено у задоволенні позову про визнання недійсним договору відступлення права вимоги за згадуваним кредитним договором. Та за результатами розгляду касаційної скарги АТ «Дельта Банк» та Національного банку України Вищим господарським судом України справу було направлено на новий розгляд.

«Боротьба за цей актив була дуже важливою для неплатоспроможного банку та його кредиторів, передусім з огляду на те, що в грудні 2017 року за результатами розгляду іншої судової справи визнано недійсним перебування майнових прав за цим кредитним договором в заставі Національного банку України. Таким чином, рішення суду значно збільшує вартість цього активу та відповідно потенційну суму надходжень від нього. При цьому важливо, що кошти отримані від продажу чи ж управління активом будуть спрямовуватись на задоволення вимог кредиторів банку у порядку черговості, визначеної Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», - зазначили у ФГВФО.

Коментарі
Додати коментар