До новин

ГПУ розслідує втрату Мінфіном коштів у збанкрутілих банках Фірташа, Жеваго й Лагуна

22 серпня, 2018
Банкрутство фінустанов
ГПУ розслідує втрату Мінфіном коштів у збанкрутілих банках Фірташа, Жеваго й Лагуна

17 липня Печерський райсуд м. Києва задовольнив клопотання слідчого Генпрокуратури та в рамках кримінального провадження №42017000000000445 надав тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в Міністерстві фінансів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінклуб».

Згідно з судовими матеріалами, ГПУ розслідує історію з коштами Мінфіну, які «зависли» в збанкрутілих банках «Фінанси та кредит», «Надра», «Кредитпромбанк» та були залучені як кредит у Світового банку на підставі угоди 1996 року (Проект «Реструктуризація вугільної галузі»).

Як зазначається, впродовж 2014-2016 років до Міністерства фінансів надходили листи банків щодо неможливості виконання чергових платежів через тяжке фінансове становище, а також листи уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів щодо початку ліквідації цих фінустанов.

«Співробітниками Міністерства фінансів України після отримання вказаних листів не здійснювалось жодних заходів із забезпечення права внесення вимог Міністерства фінансів України до відповідних реєстрів кредиторів або безспірного списання грошових коштів у повному обсязі за допомогою Національного банку України. Так, майже через рік після отримання листів про ліквідацію банківських установ на адресу уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів фізичних на ліквідацію ПАТ «КБ «Надра», ПАТ «Кредитпромбанк», АТ «Банк «Фінанси та Кредит» надіслано листи з проханням включити Міністерство фінансів України до реєстру кредиторів та повідомити обсяг акцептованих кредиторських вимог із посиланням на умови договорів та норми Закону України «Про банки та банківську діяльність».

Проте, на підставі Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» уповноважені особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб обґрунтовано відмовили Міністерству фінансів України в реалізації права вимоги за переліченими договорами у зв`язку із порушенням строків надання заяв на задоволення вимог кредиторів”, - йдеться в судових матеріалах.

Додамо, що наразі Госпсуд м. Києва розглядає позов Мінфіна до ліквідатора банку “Фінанси та кредит” про поновлення строку для включення позивача до реєстру кредиторів банку (справа №910/14465/17).

У вересні 2017 року повідомлялось, що Мінфін пропустив терміни подачі кредиторських вимог до банків-банкрутів на суму 6,5 млн дол. Йшлося про вимоги до банку «Фінанси і кредит» на 0,46 млн дол, до «Надра» - на 1,7 млн дол, «Кредитпромбанку» - на 4,4 млн дол.

Коментарі
Додати коментар