До новин

Яким чином блокчейн змінить юридичну індустрію

23 серпня, 2018
Законодавство
Яким чином блокчейн змінить юридичну індустрію

Блокчейн - відносно нова технологія як на світовому, так і на українському ринках. Проте чим більше дискусій виникає з цього приводу, тим більше туман розсіюється і вимальовуються чіткі перспективи на майбутнє.

Тож, яке воно, це майбутнє, намагалися з’ясувати експерти ABACUSNEXT, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Legaltech news.

Блокчейн являє собою книгу обліку, в якій відстежується і фіксується переміщення активів в захищеній одноранговій мережі (peer-to-peer), тобто при підключенні двох або ж більше комп’ютерів через окремий сервер.

Якщо подивитися на цей механізм як на спосіб торгівлі певними товарами і послугами, то відсутність посередника зменшує кількість кроків під час здійснення будь-якої трансакції. До того ж, це все відбувається в режимі реального часу. Проте найважливішою особливістю, яку потрібно знати, є те, що блокчейни не зберігаються в одному місці (тут ключовим елементом є децентралізація), а відтак у ці процеси майже неможливо втрутитися і пошкодити їх.

Що це несе для юридичної індустрії?

Так, юриспруденція є однією з найбільш традиційних сфер діяльності, відтак і вважається, що нові технології впроваджуються тут в останню чергу на відміну від тих галузей, які історично покладалися на сторонні опосередковані системи для проведення складних трансакцій.

Тим не менш, технологія блокчейну вплине і на найбільш традиційні галузі. Де саме? Перше, що спадає на думку, - велика кількість паперової роботи в юридичних компаніях. «З часом блокчейн сильно полегшить оформлення документів», - стверджує Джон Харгрейв, генеральний директор Media Shower. За його словами, це, звичайно, вигідно як клієнтам, так і самим юридичним фірмам, оскільки оптимізація операцій зекономить час і гроші, а це плюс для обох сторін.

Також пан Харгрейв впевнений, що компанії, які першими інвестують в цю технологію і стануть експертами в цій сфері, зможуть сформувати галузь права, що буде базуватися на блокчейні, а також самостійно використовувати цю технологію, що в кінцевому результаті буде подвійною перевагою. Отже, основні способи, якими технологія блокчейн повинна вплинути на юридичну професію, наступні.

Смарт-контракти

З приводу використання смарт-контрактів є як оптимістичні, так і зовсім песимістичні думки. Одні вважають, що смарт-контракти допоможуть юристам підвищити свою ефективність під час роботи з трансакціями, в той час як інші занепокоєні можливістю смарт-контрактів взагалі усунути юристів від проведення деяких видів трансакцій. Незважаючи на це, за інформацією OpenLaw, технологія на основі блокчейну для створення і виконання правових угод може дозволити юристам підписувати і зберігати угоди в цифровому вигляді з дотриманням максимальних умов безпеки. Смарт-контракти, по суті, виконуються самостійно (без якого-небудь втручання людини), коли виконуються умови чи настає якась подія (наприклад, дата закінчення дії контракту). Таким чином після широкого впровадження смарт-контрактів очікуються значні наслідки впорядкування юридичної діяльності.

Супровідна документація

З юридичної точки зору, супровідна документація використовується в кримінальних і цивільних справах, і являє собою послідовність документів, які підтверджують послідовність зберігання, передачі, аналізу та розпорядження речовими або електронними доказами. Блокчейн може вирішити одну з найголовніших проблем з супровідною документацією - прибрати людську помилку. 

Вручення документів

Вручення документів іншій стороні й необхідність отримання необхідних підписів, тимчасових міток та інших пов'язаних з ними даних може бути одним з найбільш громіздких, трудомістких і складних процесів у цивільному судочинстві. Опоненти завжди будуть оскаржувати законність вручення документів, а відтак помилки можуть привести до дорогих затримок й інших проблем. Як тут може допомогти блокчейн? Така програма як ServeManager, що є судовим помічником, записує метадані отримання і відкриття документу (GPS-координати, час, пристрій на якому це переглядалося). Ці відомості пізніше можуть підтвердити в суді отримання документів іншою стороною.

Підвищення ефективності

Оскільки юридичні фірми постійно прагнуть поліпшити якість обслуговування клієнтів, блокчейн може зменшити кількість людських помилок і зекономити юристам багато часу, який вони можуть витратити на більш важливі завдання, які потребують людського мислення і креативного підходу.

Звичайно, проблеми виникатимуть і з використанням цієї технології, бо ніщо не є панацеєю. Відсутність регулювання цих процесів створює багато ризиків - особливо тих, що пов'язані з біткоїном. І, незважаючи на значний ентузіазм навколо технології сьогодні, блокчейни можуть почати працювати повільніше і стати більш громіздкими, оскільки розмір ланцюгів з кожним днем збільшується.

Іншими проблемами, зокрема, є вартість впровадження, інтеграція з існуючими системами і, що цікаво, споживання енергії. Отже, перед впровадженням нових технологій завжди потрібно зважати і на плюси, які може отримати компанія, і на мінуси, які можуть дещо зіпсувати позитивну картину, але нівелювати значення технологій в нашому світі навряд чи комусь вдасться.

Коментарі
Додати коментар