До новин

Українським агрокомпаніям передрекли низку технічних дефолтів

29 серпня, 2018
Банкрутство підприємств
Українським агрокомпаніям передрекли низку технічних дефолтів

Українським аграрним компаніям загрожують численні технічні дефолти через низьку маржинальність бізнесу.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на agravery.

Про це в інтерв'ю agravery.com заявила арбітр і експерт з вирішення спорів Міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами Іванна Доріченко.

«Торги українською агропродукцією відбуваються активно, тож звернень до арбітражу достатньо багато. Рік-два тому контракти, що стосуються Чорноморського регіону та Східної Європи, були найпопулярнішими серед звернень до арбітражу GAFTA», - заявила Доріченко.

За її словами, за минулий рік «пальма першості» у спорах перейшла до країн Латинської Америки, адже там була велика проблема із затримкою суден на річці Паранагва.

На думку арбітра, певні тенденції дозволяють зробити невтішний для України прогноз.

«Мені здається, в поточному сезоні ми дуже швидко відвоюємо цей п’єдестал. Швидше за все, ми побачимо сезон технічних дефолтів агрокомпаній», - сказала вона.

«Останні кілька років я неодноразово наголошувала на  можливості технічних дефолтів через низьку маржинальність ринку і саме цей сценарій зараз і розгортається.

Причиною низької маржинальності стало підвищення цін на аграрну продукцію через тривалі посухи і сильні дощі.

«Якщо контрактна маржа перед початком сезону закладалась на рівні 3-5 доларів, наразі різниця в ціні становить вже 25-30 доларів, і це ще далеко не кінець», - заявила Доріченко.

«Компанія, яка «попадає» на цю різницю, навряд чи буде готова брати на себе стовідсотковий збиток, а отже буде шукати шляхи виходу, зокрема і можливість зачепитися за якісь технічні деталі, що я називаю «технічними дефолтами», - сказала експерт.

Коментарі
Додати коментар