До новин

Суддя-спікер КГС ВС взяв участь у Міжнародному форумі з виконавчого провадження

07 вересня, 2018
Події
Суддя-спікер КГС ВС взяв участь у Міжнародному форумі з виконавчого провадження

5 вересня 2018 року в Legal High School відбувся ІІІ Міжнародний форум з виконавчого провадження.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу державної судової адміністрації.

У межах четвертої сесії «Суд і виконавець: судова практика в процесі виконання рішень» з доповіддю «Судова практика як методологічна основа виконавчого провадження» виступив к.ю.н., суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС Сергій Жуков.

Він наголосив, що після набуття чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та Законом України «Про судоустрій і статус суддів» суттєво зросли значення та вплив постанов ВС на формування судової практики щодо розгляду скарг на дії або бездіяльність державного виконавця, або іншої посадової особи органів державної виконавчої служби та приватного виконавця. Водночас урахування судової практики ВС суддями першої та другої інстанцій забезпечує її сталість і єдність.

Жуков прокоментував окремі висновки ВС у господарських спорах зазначеної категорії та повідомив, що найближчим часом планується публікація узагальнень практики ВС з цієї категорії спорів. Він підкреслив, що поновлення порушеного права заявника – це завдання господарського суду під час розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність органів державної виконавчої служби, державних та приватних виконавців.

Він також детально зупинився на суттєвих особливостях написання та обґрунтування касаційної скарги щодо необхідності відкриття касаційного провадження, наголосив на необхідності врахування інформації, чи не було вже відмовлено у його відкритті в іншій справі щодо застосування тієї самої норми права, та розкрив особливі підстави для відмови у відкритті касаційного провадження при розгляді скарг на дії (бездіяльність) органів державної виконавчої служби, приватного виконавця (ч. 2 ст. 293 ГПК України).

Підсумовуючи свій виступ, суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков наголосив, що судова практика ВС щодо оскарження дій або бездіяльності приватних виконавців тільки починає формуватися, тому дуже важливо, щоб вона була зрозумілою для юридичної спільноти, відповідала принципу верховенства права і сприяла відновленню порушених прав заявників скарг.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Мін’юст озвучив результати роботи Дисциплінарної комісії приватних виконавців.

Коментарі
Додати коментар