До новин

Суд арештував акції трьох банків за позовом Коломойського

13 вересня, 2018
Резонансні справи
Суд арештував акції трьох банків за позовом Коломойського

Та заборонив здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи та будь-які дії, направлені на відчуження рухомого та нерухомого майна

Апеляційний суд Києва 5 вересня задовольнив заяву низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами та наклав арешт на акції Промінвестбанку (які належать російській держкорпорації «Внєшекономбанк»); на акції Сбербанку (які належать російському Сбербанку); на акції ВТБ Банку (які належать російському держбанку ВТБ).

Про це повідомляє Finbalance із посиланням на рішення суду.

Як зазначається, заяви до суду подали, зокрема, ПрАТ «Аеробуд», ТОВ «Приватофіс», ТОВ «Приватленд», ТОВ «Еверест Істейт», ТОВ «Телерадіокомпанія «Жиса», ТОВ «Крим Дівелопмент», ТОВ «КУА «Фінансовий капітал», ТОВ «КУА «Фінансовий вектор» тощо.

Крім того, Апеляційний суд Києва заборонив Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи, а також здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження належного  цим банкам на праві власності рухомого та нерухомого майна та відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, у тому числі, але не виключно, за договорами купівлі-продажу, міни, дарування тощо.

Ці арешти акцій банків і заборона їм відчужувати нерухоме та рухоме майно були накладені Апеляційним судом за клопотанням компаній Ігоря Коломойського і його партнерів як забезпечення їх позову в справі №796/165/2018 про визнання й надання дозволу на виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 2 травня 2018 року (у справі ПТС №2015-36) про стягнення сум з Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване (відібране) у згаданих компаній у Криму після його анексії Росією.

Компанії «приватівців» своє клопотання про арешт акцій Промінвестбанку, Сбербанку й ВТБ Банку обґрунтували тим, що рішенням Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) – через порушення Росією угоди між Кабінетом міністрів України та урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року – на їх користь було присуджено стягнути $139 млн з Російської Федерації як компенсацію за їхні об’єкти нерухомості в Криму.

Як цитує видання судові матеріали, на думку «приватівців», на акції Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку як майно держави Росія на території України «може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду».

У цьому контексті Апеляційний суд Києва дійшов висновку, що на території України справді «є майно, яке належить Російській Федерації та на яке може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду».

За даними НБУ, на 1 липня 2018 року загальні активи Сбербанку (до вирахування резервів) становили 64,2 млрд грн, чисті активи (після вирахування резервів) – 31,3 млрд грн, Промінвестбанку – відповідно 50,8 млрд грн та 17,2 млрд грн, ВТБ Банку – 25,4 млрд грн та 8 млрд грн.

Таким чином, на 1 липня 2018 року на вказані три «дочки» російських держбанків припадало 140,3 млрд грн загальних активів (7,6% загальних активів усієї банківської системи) та 56,6 млрд грн чистих активів (4,4% від чистих активів банківської системи).

Видання нагадує, що раніше російські ЗМІ писали, що після анексії Криму російська окупаційна адміністрація «націоналізувала» 87 об`єктів, що належать Коломойському і групі «Приват». Як зазначалося, в число «націоналізованих» об`єктів, серед іншого, увійшли санаторій «Форос», два дитячих оздоровчих комплекси, корпус оздоровчого комплексу «Таврія» площею понад 3800 кв. м і турбаза «Нива Яйла» у селищі Гірський під Ялтою. Серед активів виявилися також 36 автозаправок «Укртатнафти», склад паливно-мастильних матеріалів у Сімферополі та пункт наливу скрапленого газу в Керчі.

Коментарі
Додати коментар