До новин

Сотні мільйонів грн було виведено з «Профін Банк»

14 вересня, 2018
Банкрутство фінустанов
Сотні мільйонів грн було виведено з «Профін Банк»

Близько 30 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму збитків 359 млн грн було подано до правоохоронних органів уповноваженою особою та Фондом гарантування, зокрема, за фактами виявлених маніпуляцій із активами «Профін Банк».

Так, при 554,9 млн грн балансової вартості активів, включених до ліквідаційної маси банку, їхня незалежна оцінка виявилась майже учетверо нижчою – 152,0 млн грн.

Вартість кредитного портфелю корпоративних позичальників банку «на папері» склала 322,1 млн грн. При цьому, 205,0 млн грн (64%) – це кредити, надані афілійованим з банком особам. Їхня оціночна вартість виявилась удев’ятеро нижчою. З моменту ліквідації банку вказані позичальники не обслуговують свої договори.

Ще майже 7% корпоративного кредитного портфеля, на суму заборгованості у 22 млн грн, – це кредити, надані позичальникам, зареєстрованим у зоні проведення АТО. Їхня оціночна вартість, визначена незалежними суб’єктами оціночної діяльності – 0 грн. 

Стосовно кредитного портфелю фізичних осіб, балансова вартість якого складає 32,7 млн грн, слід зауважити, що 61,4% портфелю (заборгованістю 20,1 млн грн) це кредити, надані позичальникам, які зареєстровані у зоні проведення АТО. Ринкова вартість кредитів, наданих позичальникам, які зареєстровані у зоні проведення АТО, складає 0,1 млн грн, що становить 9% від загальної оціночної вартості у 1,4 млн грн.

З метою максимізації потенційних надходжень від управління та продажу активів банку у ході ліквідації проводиться ґрунтовна судово-претензійна робота. Протягом дії тимчасової адміністрації та ліквідації на користь банку було задоволено позовів на загальну суму 347,9 млн грн, у т. ч. про звернення стягнення на предмет іпотеки. На сьогодні продовжується робота з підготовки позовів про стягнення заборгованості з позичальників банку.

Утім, попри всі зусилля банку, від органів державної виконавчої служби повертається велика кількість виконавчих документів у зв’язку з відсутністю майна боржників та незнаходженням за місцем реєстрації боржників. Банком повторно здійснюється подання виконавчих документів до органів виконавчої служби для примусового виконання.

У результаті проведеної претензійно-позовної роботи, за рахунок реалізації заставного майна, переданого в забезпечення, було повернуто кошти на загальну суму 7,2 млн грн.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку становить 339 млн грн. Станом на 01 вересня 2018 року вкладниками банку у рамках виплати гарантованої суми відшкодування вже отримано 36,3 млн грн.

Коментарі
Додати коментар