До новин

Суд відхилив скаргу НБУ на високі тарифи ФГВФО при продажі активів банків-банкрутів

17 вересня, 2018
Резонансні справи
Суд відхилив скаргу НБУ на високі тарифи ФГВФО при продажі активів банків-банкрутів

11 вересня Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов НБУ до Фонду гарантування вкладів у справі №826/5639/18 про визнання протиправним та нечинним з моменту прийняття рішення виконавчої дирекції ФГВФО №3816 від 30.08.2017 «Про внесення змін до Порядку здійснення та розрахунку витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на утримання та продаж заставленого майна».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

У чинній наразі редакції цього документу передбачено, що при реалізації майна банку-банкрута у вигляді нерухомого майна та прав вимоги за заборгованістю рівень витрат Фонду, які відшкодовуються заставодержателем, становить 7% від суми його реалізації, тоді як до кінця серпня 2017 року (тобто до внесення змін, які оскаржує НБУ) було відповідно 3% та 1,5%.

Свої позовні вимоги Нацбанк обгрунтовував тим, що ФГВФО на власний розсуд збільшив рівень витрат у відсотковому значенні при реалізації нерухомого майна та прав вимоги, не маючи на те належних повноважень та без погодження з НБУ як заставодержателем активів (майна) банків-банкрутів за кредитами рефінансування. А це, на думку Нацбанку, призводить до недоотримання ним коштів від реалізації активів.

Натомість Фонд гарантування наполягав на законності свого рішення, оскільки, зокрема, законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не встановлено граничних розмірів витрат Фонду на утримання та продаж майна, а також не віднесено такі витрати до фактичних, тобто таких, що підлягають оплаті лише у разі їх понесення, підтвердження та встановлення розміру таких витрат.

Суд дійшов висновку, що НБУ не навів доказів порушення його прав. “Рішення суду не може бути прийнято на майбутнє, не може ґрунтуватися на припущеннях та домислах, котрі на момент ухвалення рішення ще не відбулись, оскільки таке рішення суперечитиме законодавчо визначеним принципам і завданням адміністративного судочинства”, - йдеться в постанові Окружного адмінсуду м. Києва від 11.09.2018.

Раніше НБУ повідомляв, що в першому півріччі банки-банкрути сплатили йому 1,9 млрд грн в рамках погашення заборгованості за кредитами рефінансування (за аналогічний період минулого року - 514,7 млн грн).

Зокрема, НБУ отримав 858,4 млн грн від реалізації майнових прав, 382,6 млн грн - від реалізації нерухомого майна, 133,6 млн грн - від погашення заборгованості за заставленими НБУ кредитними договорами, 434,8 млн грн - від погашення ОВДП, 106,8 млн грн - від прийняття іпотеки на баланс НБУ.

«Обсяг погодження НБУ початкових цін реалізації майнових прав за заставленими кредитними договорами збільшився у 10 разів - до 75,4 млрд грн - в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року (7,9 млрд грн), що пов’язано з продовженням портфельного погодження реалізації активів.

За даними НБУ, на початок червня борг усіх банків по кредитам рефінансування становив 59,1 млрд грн, причому борг платоспроможних банків - 10,8 млрд грн. Таким чином, борг банків-банкрутів складав 48,3 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар