До новин

ФГВФО спробує відсудити в колишніх акціонерів і керівників CityCommerceBank 2,6 млрд грн

18 вересня, 2018
Банкрутство фінустанов
ФГВФО спробує відсудити в колишніх акціонерів і керівників CityCommerceBank 2,6 млрд грн

Госпсуд Києва відкрив провадження за позовом ФГВФО до колишніх акціонерів і топ-менеджерів "Міського комерційного банку" про стягнення шкоди на суму 2,57 млрд грн. Серед відповідачів - Рейніс Тумовс і Сергій Тронь, які, за даними НБУ, були співвласниками фінустанови.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Зокрема, 30 серпня суд відкрив провадження у справі № 910/11020/18 за позовом Фонду гарантування вкладів фізосіб до колишніх акціонерів і топ-менеджерів ПАТ "Міський комерційний банк" (CityCommerceBank) про стягнення завданої шкоди на суму 2,57 млрд грн. Серед відповідачів - у т.ч. Рейніс Тумовс і Сергій Тронь, які за даними НБУ входили в число співвласників фінустанови.

ФГВФО ввів тимчасову адміністрацію в CityCommerce Bank 21.12.2014, а 19.03.2015 НБУ ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію вказаної фінустанови.

За даними ФГВФО, на 01.09.2018 він виплатив вкладникам CityCommerceBank у межах гарантійної суми 1,94 млрд грн (97,3% запланованих виплат).

Фонд гарантування повідомляв, що за його заявами проти інсайдерів (власників, топ-менеджерів та пов’язаних осіб) ПАТ «Міський комерційний банк» розпочато 22 кримінальні провадження за фактами зловживань на 3,58 млрд грн.

«У результаті реалізованих схем відбулось суттєве зменшення високоліквідних активів банку. Як наслідок, під час проведеної інвентаризації з’ясувалось, що балансова вартість («на паперів») становить 4,61 млрд грн, а оціночна у 62 рази менша – 73,73 млн грн», - зауважував Фонд.

ФГВФО стверджував, що власники та службові особи ПАТ «Міський комерційний банк» у 2011-2014 роках організували протиправну схему привласнення коштів, які в подальшому перерахували на рахунки підконтрольних юридичних осіб та перевели в готівку. Як наголошувалося, фактично жодний із позичальників, яким було надано кредит у цей період, його обслуговування та погашення не проводив, а в більшості випадках у забезпечення за кредитними договорами надавалося практично одне й те саме майно, а позивальники виступали поручителями за інших позичальників.

Крім того, Фонд заявляв, що з банку було виведено 59,35 млн євро, що знаходилися на кореспондентських рахунках у Meinl Bank AG. У результаті реалізованої схеми кошти були списані, як гарантія виконання зобов’язань за виданими кредитами. Колишні посадові особи банку умисно не відображали в офіційній звітності банку факт списання коштів з кореспондентських рахунків для уникнення негативних наслідків пов’язаних з платоспроможністю банку та фактично подавали до НБУ звітність, яка містила неправдиву інформацію.

Раніше директор-розпорядник Фонду гарантування Костянтин Ворушилін так описував фінансовий стан CityCommerce Bank: «Це взагалі випалене поле. Власники винесли все, в т.ч. через свій другий банк – Профін-Банк».

Екс-заступник глави ФГВФО Андрій Кияк додавав: «CityCommerce Bank - типова піраміда. 2 млрд активів випущено як кредити, а реальна оцінка активів показує 15 млн грн. CityCommerceBank був пов`язаний з Профін-Банком, на який були переписані активи CityCommerce - у вигляді відділень, кредитів. Банк спустошили повністю».

У травні 2017 року Апеляційний суд м. Києва в рамках кримінального провадження №12014000000000409 задовольнив клопотання слідчого Нацполіції та обрав для екс-президента ПАТ «Міський комерційний банк» (CityCommerce Bank) Рейніса Тумовса запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Колишній президент банку, також будучи одним з його співвласників, підозрювався по ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (розкрадання) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу, а колишній голова правління - за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу.

30.12.2016 Тумовсу було складено повідомлення про підозру, а 4 січня 2017 року його оголосили в міжнародний розшук.

25.04.2017 Печерський райсуд Києва відмовився взяти під варту банкіра, оскільки Тумовса не було належним чином повідомлено про підозру (лист був направлений за однією адресою, а з 13 вересня 2016 року Тумовса був видано посвідку на проживання в Латвії до вересня 2021 року).

02.03.2017 в генеральний секретаріат Інтерполу було внесено клопотання про публікацію червоного повідомлення про міжнародний розшук з метою арешту та екстрадиції Тумовса.

Коментарі
Додати коментар