До новин

ЄБРР закликає уряд докапіталізувати Ощадбанк

20 вересня, 2018
Законодавство
ЄБРР закликає уряд докапіталізувати Ощадбанк

ЄБРР зазначає, що наразі невирішеним залишається питання перспективи докапіталізації Ощадбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Економічну правду.

Зважаючи на показники достатності капіталу Ощадбанку, НБУ не погоджує докапіталізацію. З іншого боку — ухвалена нещодавно стратегія розвитку банку передбачає виділення додаткового ресурсу. ЄБРР також виступає за докапіталізацію Ощадбанку перед входженням в його капітал.

Згідно зі звітністю Ощадбанку, на 01.09.2018 його показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу становив 16,87% (вимога НБУ - не менше 10).

У травні ЄБРР публічно заявляв про можливість входження в капітал Ощадбанку до кінця року.

У липні глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявляв про потребу в докапіталізації банку на 11 млрд грн.

Це при тому, що в 2014-2017 роках держава залила в капітал Ощадбанку (через випуск держоблігацій) 31,3 млрд грн, що перевищує суму його збитків у цей період на 10 млрд грн. Вказані витрати держави - без врахування купонних платежів Мінфіну по докапіталізаційним ОВДП.

У лютому Пишний говорив про потребу доформування резервів банку на 17,5 млрд грн, що включає «і регуляторні зміни, і перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9), і зміни в токсичному кредитному портфелі, який був сформований ще до 2014 року і має валютну структуру».

Відповідно до оборотно-сальдового балансу Ощадбанку, за підсумками січня-липня він задекларував прибуток 127,3 млн грн. При цьому в квартальній звітності Ощадбанк наводив дані про збиток за квітень-червень на рівні 267,3 млн грн й прибуток за все перше півріччя на рівні 108,4 млн грн.

Ощадбанк таким чином коментував підсумки роботи за 6 місяців-2018: «Станом на 01.07.2018 Ощадбанк завершив перехід до МСФЗ 9. Основний ефект впливу застосування вимог впровадженого стандарту: рекласифікація активів; відображення на рахунках капіталу результату «первісного знецінення»; уцінка/ дооцінка інструментів за справедливою вартістю; зміна обсягів резервування. При цьому, Ощадбанк забезпечив на 01.07.2018 повне дотримання економічних нормативів, передбачених вимогами Національного банку України».

Коментарі
Додати коментар