До статей

Прозоре банкрутство: як будуть проходити електронні аукціони

28 листопада, 2018
Аналітика
Прозоре банкрутство: як будуть проходити електронні аукціони

Олексій Соболев, в.о. директора ДП «Прозорро. Продажі» в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство&Ліквідація» висловив свою думку щодо нового Кодексу з процедур банкрутства.

Ми всі стали свідками значного прогресу в сфері реформи банкрутства. Верховна Рада затвердила новий Кодекс про банкрутство, і він в багатьох питаннях став справжнім проривом. Хоча ринок все ще чекає на підписання і публікацію документу, для всіх вже є зрозумілим: саме за цим документом буде розвиватися вся сфера банкрутства найближчі роки.

Що ж нас чекає в новому кодексі? Серед іншого, в ньому вирішується багато болісних питань, наприклад, реструктуризація валютних кредитів. Вперше детально виписуються процедури банкрутства фізичних осіб. А також вводиться процедура продажу активів банкрутів через електронні аукціони. Саме цей пункт став точкою фокусування зусиль команди ProZorro.Продажі: наші юристи брали активну участь в розробці тієї частини кодексу, яка стосується прозорого продажу активів. Ми маємо за плечима два роки та десятки мільярдів гривень досвіду в продажі активів банків-банкрутів, і саме основи цього успішного досвіду ми і намагалися закласти в кодекс. Тож чого чекати від електронних аукціонів банкрутства?

Почнемо з того, навіщо взагалі вводити електронні аукціони? Не секрет, що в сфері банкрутства відбувається чимало зловживань. Наприклад, банкрутство часто використовують як схему ухилення від сплати боргів за кредитами. За неофіційними даними, близько 50% великих боржників в банках-банкрутах намагаються через процедури банкрутства ухилитися від сплат. Мова йде про десятки мільярдів гривень. які втрачає держава і бізнес. Часто процес ліквідації затягується, при цьому потужності підприємств можуть продовжувати працювати і приносити прибуток акціонерам та менеджменту. На “цікавих” підприємствах арбітражні керуючі часто є ставлениками власника або майбутнього інвестора. І тоді вони в першу чергу виконують поставлені ними завдання, а не дбають про ефективний продаж, щоб всі кредитори отримали як найбільше коштів.

Сьогодні офлайн-аукціони, які формально вимагає закон, проводяться дуже непрозоро, з обмеженим доступом, і часто активи за бесцінь купують “свої”. Ситуація певною мірою схожа з “малою” приватизацією минулих років, коли ціни на закритих торгах занижувались в рази. Такі дії дозволяли недобросовісним позичальникам викупати власні кредит за безцінь, уникаючи сплати боргів. У випадку із банками-банкрутами, від таких схем страждають вкладники, адже вони не отримують в повному обсязі повернення депозитів. А у випадку з банкрутством компаній і фізичних осіб страждають приватні кредитори. В цілому це створює порочну практику, коли можна легко позбутись зобов'язань без серйозних наслідків. А з іншого боку, відсутні прозорі механізми банкрутства для порядних позичальників. Адже в цивілізованих країнах банкрутство - не вирок: представники ринку кажуть, що в США через процедури банкрутство пройшли ледь не 7% громадян. Новий кодекс дозволить проходити крізь банкрутство цивілізовано: хоча все ж це неприємний процес, він буде гуманним і чітко структурованим, і дозволить, наприклад, фізичній особі-банкруту зберегти мінімально необхідні активи і згодом знову стати на ноги.

Нажаль, існуючі процедури і законодавство в цій сфері тільки сприяють зловживанням. Саме тому ми взяли дуже активну участь в розробці нового Кодексу про банкрутство. Ми всіляко підтримували ініціативу Мінюсту і народних депутатів щодо використання дворівневої системи електронних аукціонів за принципами, на яких будуються всі системи сімейства ProZorro: повна прозорість та публічність процедур, легкий і рівний доступ до електронних торгів.

Нашим головним завданням було закласти прозору процедуру банкрутства через публічний онлайн-аукціон із доступом з багатьох вебсайтів. Велика подяка депутатам-розробникам та колегам з Мінюсту які мали таке саме бачення: зробити процес продажу максимально прозорим. Ми впевнені: прозорий продаж активів банкрутів дозволить знизити корупційни ризики і зламати схеми, які розповсюджені сьогодні.

Ми працюємо з майном банків-банкрутів вже більше 2 років. І працюємо успішно. Загальний обсяг проданих активів перевищив 11 мільярдів гривень. Ми маємо необхідний досвід, технічну спроможність і чітке розуміння того, як ефективно продавати такі активи. Саме тому в кодексі з’явилась вимога на використанні дворівневої системи продажу, коли велика кількість незалежних майданчиків продає активи за єдиними правилами.

Що ж конкретно сказано в кодексі про онлайн торги:

  • Система має бути дворівнева, складатись з адміністратора центральної бази даних і модуля аукціону та багатьох майданчиків.
  • Мають бути два типи аукціону: один на підвищення ціни, інший з автоматичним зниженням (“Голландець”). Такі самі аукціони використовує ФГВ.
  • Обов’язкова публікація протоколу торгів, та всього перебігу аукціону. Тому буде видно хто, коли, які ставки подавав. Максимальна прозорість.
  • Максимальний допуск учасників до аукціону: від майданчиків вимагається лише ідентифікація учасників та сплачених ними гарантійних внесків.
  • Кваліфікація переможця відбувається лише після завершення аукціону.

Наступний крок в цьому питанні - це затвердження порядку проведення електронних аукціонів з банкрутства. Міністерство юстиції буде розробляти проект постанови, який потім буде публічно обговорюватись. Ми очікуємо, що це відбудеться в наступні 3-4 місяці.

Наше ідеальне бачення реформи в сфері банкрутства - це продаж активів через електронні майданчики, приєднані до ProZorro.Продажі. Зі свого боку, ми маємо величезний досвід у адмініструванні дворівневої системи. За два роки ми підключили більше 50 майданчиків, при цьому за різними напрямками. Ми запустили 6 різних процедур. Сьогодні ми проводимо близько 100 успішних аукціонів в день. Тому чудово розуміємо, як справлятись із навантаженнями і підтримувати в тонусі десятки майданчиків. Іншої організації з подібним досвідом в країні просто не існує. Тому продаж активів банкрутства через ProZorro.Продажі, до якого приєднані десятки майданчиків, ми вважаємо максимально ефективним рішенням.

За попередніми оцінками, в разі успішної реалізації прозорих аукціонів в банкрутстві, ми можемо вивести з тіні активи на суму в 10 млрд грн на рік. Крім того, вирішення питань неплатоспроможності буде величезним кроком вперед до того, аби в 2019 році Україна піднялася в рейтингу Ease of Doing Business. Але для цього треба дуже добре попрацювати. До роботи!

Коментарі
Додати коментар