До статей

Софiя Матiяш: обрання суддів безстроково абсолютно доречно

26 червня, 2015
Аналітика
Софiя Матiяш: обрання суддів безстроково абсолютно доречно

Адвокат АФ «Династія» Софія Матіяш вважає, що ініціатива Асоціації правників України (АПУ) щодо призначення суддів безстроково є абсолютно доречною.

Про це вона заявила інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація в ексклюзивному коментарі.

Нагадаємо, два тижня тому АПУ направила відкрите звернення голові Верховної Ради України та голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо ситуації, що склалася з необранням суддів безстроково. Правовики переконані, що така ситуація призводить до негативних наслідків для правової системи України: перевантаження суддів, затримок з розглядом справ, порушення права громадян на доступ до суду та ефективний судовий захист.

Софія Матіяш  наводить аргументи, пояснюючи свою позицію у цьому питанні:

На сьогоднішній день ініціатива щодо обрання суддів безстроково з боку Асоціації правників України є абсолютно доречною. Процедура передбачає, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України, як незалежний орган, в рамках своїх повноважень проводить перевірку кандидатів на посаду судді безстроково щодо дотримання вимог статті 127 Конституції України, положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а також розглядає звернення щодо діяльності кандидата. Прийняте рішення комісія направляє до Верховної Ради. Комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, згідно Регламенту, вносить на розгляд питання про обрання кандидатів на посаду судді безстроково в 30-денний строк, або ж в разі неподання на розгляд цього питання, голова Верховної Ради самостійно вносить на розгляд це питання. Отже, парламент відіграє ключову роль в обранні суддів безстроково, і саме від цього органу фактично залежить стабільність діяльності суддівського корпусу. Однак, така процедура обрання - це крок назад в суддівській реформі. Відповідно до ст. 6 Конституції України, державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. І органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України. На думку експертів Парламентської асамблеї Ради Європи, діюча процедура призначення суддів фактично підриває незалежність всієї судової системи. І в разі скасування п’ятирічного випробувального терміну на посаду судді, та усунення Верховної Ради з процесу призначення, судова гілка влади отримає самостійний статус, як це визначено в Конституції України.

Беручи до уваги рекомендації європейських експертів та існуючої міжнародної практики, на засіданні комісії робочої групи з питань правосуддя щодо змін до Конституції України, визначили правові гарантії додержання принципу незалежності суддів, зокрема при їх призначенні. Передусім, це безстрокове призначення та незмінюваність судді; функціональний імунітет суддів; призначення виключно за результатами конкурсу; притягнення до дисциплінарної відповідальності органом, у складі якого більшість суддів, обраних суддями. Також на засіданні цієї комісії прийнято рішення про призначення суддів. Комісією прийнято рішення повністю виключити з процесу призначення, переведення та звільнення суддів Верховну Раду України; прийнято рішення, що призначення суддів має здійснювати Президент України на підставі подання Вищої ради юстиції/об’єднаного органу.

Такі зміни до законодавства дадуть змогу працювати судовій системі на новому рівні, без вимушеного і невиправданого очікування свого призначення суддями, прозоро та незалежно від політиків.

А поки що, сподіваємося, що неодноразові звернення до Верховної Ради України великого кола посадових осіб, органів державної влади, органів суддівського самоврядування для врегулювання питання про вчасний розгляд справ щодо обрання на посаду судді безстроково відіграють свою впливову роль на парламентарів, а ті, в свою чергу, зможуть усунути затримку стадії обрання суддів, зважаючи на актуальність цього питання.

 

Коментарі
Додати коментар