До статей

Що має виконати Україна для отримання наступного траншу від МВФ

10 липня, 2017
Аналітика
Що має виконати Україна для отримання наступного траншу від МВФ

Україна в меморандумі зобов’язалася до кінця травня прийняти законопроекти щодо пенсійної та земельної реформ і лише в цьому випадку була можливість розраховувати на гроші міжнародних донорів.

Однак, виконати цю умову влада не встигла. В кінці червня глава МВФ Крістін Логард під час зустрічі з президентом Петром Порошенком заявила: необхідно прискорити темпи реформ. А через тиждень видання Bloomberg повідомило, що влітку Україна транш не отримає, його як мінімум можуть перенести на осінь.

Проект пенсійної реформи вже в парламенті. У документі уряд врахував рекомендації МВФ: посилили умови отримання мінімальної пенсії, скоротили список тих, хто може достроково виходити на заслужений відпочинок, збільшили кількість тих, хто платитиме внески до Пенсійного фонду.

В рамках земельної реформи Україна взяла на себе зобов’язання розробити законопроект, який дозволить продавати землі сільськогосподарського призначення і зняти мораторій на продаж землі в кінці цього року.

«Ми також запустимо кампанію з інформування громадськості, щоб роз’яснити переваги цієї реформи», – йдеться в меморандумі.

Директор аналітичного департаменту Cocncorde Capital Олександр Паращій зазначає: для отримання наступного траншу вимогу про проведення земельної реформи прибрали.

Крім цього, згідно з меморандумом, Україна повинна цього літа переглянути систему оплати праці в державному секторі в бік скорочення. Не обійдеться і без звільнень.

«Ми почнемо середньострокову програму скорочення зайнятості в державному секторі. Плануємо скоротити кількість працюючих у бюджетній сфері (за винятком військових) принаймні на 4% до кінця 2017 року, і ще на 10% до кінця 2019 року», – йдеться в документі.

У комунальній сфері для виконання меморандуму необхідно поступово монетизувати (виплачувати грошима) субсидії, і ввести так звану “абонплату” на газ і опалення. До слова, абонплата на газ призведе до того, що чинний тариф розділять на дві складові, одну з яких доведеться платити цілий рік.

 

За матеріалами: Segodnya

Коментарі
Додати коментар