До статей

Перші українські приватні виконавці сформують імідж професії в цілому

07 вересня, 2017
Аналітика
Перші українські приватні виконавці сформують імідж професії в цілому

Керуючий партнер ЮК «Алєксєєв, Боярчуков та партнери» Сергій Боярчуков під час Міжнародного форуму з виконавчого провадження, який організувала «Юридична практика», в інтерв’ю інформаційному порталу Банкрутство&Ліквідація висловив свою думку щодо реформи виконавчої служби України.

Сергій Григорович, реформа виконавчої служби України  триває, й перші приватні виконавці вже склали іспити та отримали свої ліцензії. Чи відчув ринок «нову кров», яка готова ефективно виконувати рішення українських судів?

Я думаю, що ринок цього ще не відчув. Реалізація реформи  фактично тільки починається.  Тому підбивати підсумки чи оцінювати її результати поки що зарано. До речі,  ця думка сьогодні озвучувалася  майже усіма учасниками Форуму.  Перші приватні виконавці тільки-но отримали свої ліцензії й взялися до роботи.  Саме від їхньої результативності  багато чого залежить. У тому числі, як суспільство сприйматиме представників цієї професії. Саме вони - перші – визначать головні тенденції та правила роботи в цьому сегменті ринку  - роботи зі стягненнями за рішенням  українських судів.

Коли можна буде роботи якісь висновки?

Ну, як мінімум, рік давайте їм дамо попрацювати.

А ви розділяєте оптимізм Міністерства юстиції, що із запровадженням в Україні інституту приватних виконавців кількість стягнень суттєво підвищиться?

Я поділяю цей оптимізм. Я не берусь  прогнозувати, наскільки збільшиться кількість стягнень, однак те, що стане краще – однозначно. Чому?  Тому що гірше, ніж було до сьогодні, не може бути. А реформа – хороша. Молодці й Міністерство юстиції України, молодці й народні депутати, які підтримали цю ідею. Це яскравий приклад того, що й без серйозного лобі «згори» можна  провести прогресивну  реформу галузі. 

Під час першої сесії Форуму ви сказали, що до вашої юридичної компанії вже надходили пропозиції від приватних виконавців налагодити співпрацю. Й усі ці люди – справжні професіонали своєї справи.  Можете трошки детальніше про них розповісти? Хто вони? Який їхній досвід?

Ці  люди практично невідомі широкому юридичному ринку, оскільки працювали в державній виконавчій службі й не були публічними особами. Але вони дійсно професіонали, які виконували найскладніші кейси зі стягнень.

Сьогодні  заступник міністра юстиції України Сергій Шкляр  озвучив ідею в подальшому дозволити поєднувати адвокатську діяльність з діяльністю приватних виконавців. Зараз таке сумісництво дозволено лише арбітражним керуючим. Але можливо внести відповідні зміни до закону «Про адвокатську діяльність». Як ви ставитеся до цієї ідеї?

Це дискусійна пропозиція. Я, приміром, дозволив би адвокатам  отримувати ліцензії приватних виконавців й братися за справи, в яких немає конфлікту інтересів.  Чому б і ні? Впевнений, знайдуться опоненти цієї думки, які наполягатимуть на тому, що адвокат має бути тільки адвокатом, а виконавець – виконавцем. Та мені здається, що в умовах становлення ринку можна дозволити таке сумісництво. Спочатку ринок треба наповнити приватними виконавцями, а потім уже можна приймати додаткові обмеження та посилювати вимоги до кваліфікації цих  працівників.

Ваші побажання першій когорті приватних виконавців, які вже отримали свої ліцензії та взялися до справи?

Не розчарувати очікування бізнесу та держави, які на них покладають. 

 

Коментарі
Додати коментар