До статей

Ухвалення нового закону про банкрутство поліпшить ситуацію в цій сфері

21 листопада, 2017
Аналітика
Ухвалення нового закону про банкрутство поліпшить ситуацію в цій сфері

Чи варто повертатися до теми доопрацювання нового законопроекту про банкрутство? На це питання інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація» попросив відповісти суддю Вищого господарського суду України Олександра Удовиченка під час ІІІ Форуму з конкурсного права АПУ «Стягнення. Реструктуризація. Банкрутство», організованого Асоціацією правників України.

Олександре Сергійовичу, як ви вважаєте, чи треба зараз повертатися до теми доопрацювання й ухвалення нового закону про банкрутство, який уже зареєстрований у Верховній Раді України?

Хто тільки не критикував чинний закон про банкрутство. Давайте згадаємо, як він приймався. Спочатку це був гідний законопроект, який отримав позитивні рецензії в усіх інстанціях, починаючи з Міністерства економіки України та закінчуючи вищими судами. Але в процесі голосування в сесійній залі Верховної Ради його норми були відкориговані, й ми отримали документ, який нині діє. Якби була прийнята його первісна редакція, зараз ситуація, на мій погляд, була б значно краща. Але маємо те, що маємо.

Чи є здорова альтернатива чинному закону? Чи поки що немає?

Уже більш як рік у Верховній Раді лежить доопрацьований, хороший законопроект, який схвалюють і наші зарубіжні колеги. Про це на Форумі з конкурсного права АПУ говорила і Шанда ДеЛонг, старший радник юридичного департаменту МВФ, і Давідас Віткаускас, керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Вони підтримують цей законопроект, і їх щиро дивує той факт, що юридична спільнота і судді його схвалюють, але він чомусь не виноситься на розгляд у Верховній Раді.

Чи варто взагалі змінювати законодавство?

Законодавство про банкрутство динамічне. Це не Цивільний кодекс, який повинен існувати тисячу років. Воно динамічне, тому що має відповідати економічній ситуації в країні. Таким є новий законопроект про банкрутство. Якби його ухвалили – це дало б свій істотний позитив. Потім попрацювали б із ним кілька років – і далі вдосконалювали б законодавство відповідно до потреб економіки країни.

Тобто це повинен бути постійний процес – удосконалення законодавства в сфері банкрутства?

Абсолютно точно. А взагалі, критикувати закон, хоч я зараз і не втримався, може хто завгодно, а судді повинні його застосовувати. Яким би він не був. Ми не можемо відмовити у правосудді, пославшись на те, що щось не врегульовано або врегульовано погано. І тоді, застосовуючи цей закон, ми повинні виходити із верховенства права, із системного розуміння процесів, що відбуваються, спираючись на базові законодавчі акти і розумно, сумлінно їх застосовуючи.

Коментарі
Додати коментар