До статей

Як з Меліор Банку за рік незаконно вивели 6,5 мільярда готівки

07 лютого, 2018
Аналітика
Як з Меліор Банку за рік незаконно вивели 6,5 мільярда готівки

Фонд гарантування вкладів фізосіб виявив, що з Меліор Банку протягом року були виведені 6,5 млрд гривень за рахунок незаконно збільшеного статутного капіталу.

Посадовими особами ПАТ «МЕЛІОР БАНК» з метою прикриття фінансової неплатоспроможності та відсутності формальних умов для зайняття банківською діяльністю у 2012 році було проведено з грубими порушеннями законодавства операції зі збільшення статутного капіталу банку. Про це свідчать результати детального аналізу руху коштів ПАТ «МЕЛІОР БАНК», здійсненого уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб після початку процедури виведення банку з ринку. Крім того, виявлено факти порушення вимог законодавства України, що регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом: тільки упродовж останнього року «платоспроможності» було проведено операції з незаконного виведення готівки на суму понад 6,5 млрд грн.

У результаті, попри роздуту балансову вартість активів банку («на папері» ліквідаційна маса сягає 375,2 млн грн), їх незалежна оцінка у 80 разів менша – 4,7 млн грн. У той же час, тільки у межах виплати гарантованого відшкодування вкладниками ПАТ «МЕЛІОР БАНК» отримано понад 33,7 млн грн.

Усупереч вимогам чинного законодавства України, збільшення статутного капіталу ПАТ «МЕЛІОР БАНК» до мінімально встановленого розміру, необхідного для продовження банківської діяльності станом на 2012 рік, було здійснено не за рахунок власних коштів акціонера (як того вимагає законодавства), а фактично – за рахунок кредитних коштів, наданих самим банком фірмам, наближеним до акціонерів ПАТ «МЕЛІОР БАНК».

Так, з метою надходження коштів та подальшої оплати внесків до статутного капіталу банку, на користь чотирьох компаній було видано кредити на загальну суму 187 млн грн. У подальшому залучені кошти шляхом перерахування через різні компанії були зараховані на рахунок акціонера банку.

Показово, що перерахування вказаних кредитних коштів на рахунки фірм і в подальшому – оплата внесків до статутного капіталу банку відбувалось без фактичного надходження коштів на рахунки банку, а виключно за рахунок штучно сформованих активів в балансі.

Окрім того, при вивченні банківських операцій ПАТ «МЕЛІОР БАНК», було встановлено факти порушення вимог законодавства України, яке регулює боротьбу з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. Так, за рік до введення у ПАТ «МЕЛІОР БАНК»  тимчасової адміністрації (у період з 10.10.2013 до 09.10.2014 року), банк здійснив операції з видачі готівкових коштів на фінансову допомогу та закупівлю товарів/сільськогосподарської продукції за чеками юридичних осіб на загальну суму 5 236,66 млн грн.

Крім того, виявлено операції з перерахування коштів з рахунків юридичних осіб на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 1 300,72 млн грн з подальшим розміщенням цих коштів фізичною особою на депозит або отримання готівкою.  

У ході проведеного аналізу операцій ПАТ «МЕЛІОР БАНК» було виявлено, що готівку від різних, не пов’язаних між собою юридичних осіб, з різними призначеннями платежів отримували одні й ті самі фізичні особи. Із зазначеної суми – загалом 6 537,38 млн грн:

119 фізичних осіб отримали у сумі до 1 млн грн на кожного;

171 фізична особа – отримали у сумі від 1 до 10 млн грн на кожного;

7 фізичних осіб – понад 10 млн грн на кожного;

3 фізичні особи – понад 100 млн грн на кожного, і це – лише за один рік. 

За фактами виявлених уповноваженою особою Фонду порушень законодавства України у ПАТ «МЕЛІОР БАНК» подано 6 заяв про вчинення злочинів. За  даними інформаційного центру на теперішній час усі кримінальні провадження закриті.  У лютому 2018 року планується подати оновлені заяви про вчинення злочинів.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду від 18.05.2015 року затверджено ліквідаційну масу ПАТ «МЕЛІОР БАНК» станом на 01 квітня 2015 року балансовою вартістю (без врахування резервів та переоцінки) – 375,21 млн грн. При цьому оціночна вартість активів, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, виявилась у 80 разів меншою – на рівні 4,70 млн грн.

Найбільша різниця між балансовою та оціночною вартістю має група активів «кредити, надані юридичним особам». При зазначеній «на папері» вартості у 369,19  млн грн, їх оціночна вартість виявилась у 564 рази меншою – 0,65 млн грн.

Станом на початок січня 2018 року вкладниками банку ПАТ «МЕЛІОР БАНК» отримано 33,7 млн грн.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог – 81,63 млн грн. На сьогодні задоволено 7,1 % кредиторських вимог 3-ї черги.

Нагадаємо, ПАТ «МЕЛІОР БАНК» було віднесено до категорії неплатоспроможних на підставі постанови Правління НБУ від 09.10.2014 № 648/БТ. Тимчасову адміністрацію у банку було запроваджено з 10.10.2014.

 

За матеріалами: ФГВФО

Коментарі
Додати коментар