До статей

Як важливий оборонний завод може збанкрутувати й до чого тут «Укроборонпром»

19 лютого, 2018
Аналітика
Як важливий оборонний завод може збанкрутувати й до чого тут «Укроборонпром»

Стратегічному підприємству «Промінь» 24 лютого можуть заблокувати рахунки та почати описувати майно. Керівник заводу «Промінь» Тарас Білан та його працівники, які вийшли з волонтерського середовища, забили на сполох, адже 23 лютого минає півторарічна досудова санація підприємства. Якщо до цього часу завод не погасить боргів, його можуть продати з молотка за безцінь. До цієї ситуації, як розповів Тарас Богданович, призвела нелогічна, майже злочинна діяльність або ж бездіяльність державного концерну «Укроборонпром».

В останні дні 2015 року на посаду директора «Променя» був призначений місцевий волонтер Тарас Білан. Станом на 1 січня 2016 року рахунки підприємства були заблоковані, а загальний борг складав 12 мільйонів гривень. Термін заборгованості по заробітній платі склав чотири роки, що в грошовому еквіваленті становило понад два мільйони гривень. 

З метою виведення стратегічного заводу з банкрутства, ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 23 серпня 2016 року Тернопільське державне науково-технічне підприємство «Промінь» увійшло в так звану досудову санацію (виведення заводу-боржника зі стану банкрутства). Заводу розблокували рахунки й дали півтора року, щоби він погасив борги перед своїми працівниками, кредиторами, Пенсійним фондом, податковою тощо.

Промінь надії

Без нових боргів по зарплаті та збитків завод працював у 2016-17 рр., а на 1 січня 2018 року заборгованість по заробітній платі за 2013-15 роки було ліквідовано повністю. Цього вдалося досягнути завдяки ініціативності директора та волонтерів, яких він привів із громадського сектора.

«Від початку агресії Росії і до 1 січня 2016 року «Променю» не надійшло жодного військового замовлення, а в цеху був один молоток. Зварювальні апарати не працювали, верстати – розукомплектовані, а в цеху навіть упав дах. Перший мій наказ по підприємству – зробити з підручних матеріалів 30 молотків. Не скажу, що з моїм приходом військові замовлення одразу з’явилися, але дещо для українських вояків ми таки робимо, наприклад, ті ж «кішки» для розмінування. Про щось більше мені розголошувати заборонено, але замовлення були і є. Також багато продукції виготовляємо для народного господарства, скажімо, високоточні вали для турбін, яких на заході України не робить практично ніхто», – розповів Тарас Білан.

На сьогодні працівники «Променя» мають хороші заробітки (приміром, зварники отримують по 15-20 тис. грн), підприємство сплачує всі податки та частково погасило борги попередніх років. Це вдалося зробити, продавши на відкритих торгах дещо, чим користувалися інші безкоштовно, при цьому жодна цінна річ із території заводу не пішла з молотка.

«Продали трансформаторну підстанцію, підвальні приміщення під торговельно-розважальним центром, віддано в платну оренду територію під стоянкою. Це майно нам свого часу передали із заводу «Сатурн», однак ним користувалися інші суб’єкти господарювання або воно простоювало. Також із важкими потугами повернули у власність «Променя», а значить держави, 5 гектарів землі під гаражами, яка попереднім керівництвом заводу була віддана в комунальну власність Тернополя. До слова, експертна оцінка цієї землі складає 35 мільйонів гривень… З цих та інших об’єктів надходження йдуть у державний бюджет, частково ними покриваємо колишні борги», – розповідає керівник.   

Цікаву історію розповів Тарас Білан щодо оцінки майна державного підприємства, яке вже збиралися продати.

«Як тільки я прийшов на посаду директора, один із перших документів, які мені принесли на підпис, – про списання майна на загальну суму 79 тис. грн. Там, до прикладу, був і кран-балка вантажопідйомністю дві тонни, який оцінили у… 850 грн. Я ж заборонив виконавчій службі списувати це майно, натомість виставив його на аукціон і продав за більш ніж 1,5 млн. грн. Документи щодо цих оцінщиків передав до правоохоронних органів, але вони десь пропали  в слідчому управлінні і ніхто не поніс за це відповідальності»,– каже пан Білан.

2,8 мільйона «боргів Януковича»

На сьогоднішній день у підприємства залишилися 2,8 млн. грн так званого «боргу Януковича», тобто штучно створені борги попередніх періодів, метою яких було доведення заводу до банкрутства. Цю суму «Промінь» мав би погасити до 23 лютого включно, адже це останній день, коли спливає термін досудової санації. Цю суму, зрозуміло, за якихось два-три тижні підприємству, незважаючи на всі потуги його керівництва, віднайти не вдасться.

«З літа 2017 року наше підприємство неодноразово зверталося до ДК «Укроборонпром» із пропозиціями щодо шляхів погашення цього боргу, але їх відхиляли під різними, суто формальними приводами. До прикладу, на балансі «Променя» вже багато років знаходяться будівельні матеріали недобудованого будинку, що розташований за територією підприємства, оцінені за залишковою вартістю в… одну копійку! У виробництві ці матеріали не використовуються взагалі. В 2017 році підприємство замовило експертну оцінку, після проведення якої їхня вартість стала 470 140 гривень. Завод виставив ці будматеріали на відкритий аукціон (електронні торги). Однак із державного концерну «Укроборонпром»,  організатору торгів перед новим 2018 роком «хтось» телефонує і без надання жодних документів просить зупинити торги і зняти об’єкт з аукціону. В результаті будматеріали й надалі втрачають свої властивості (дощ та сніг роблять свою роботу), а підприємство недоотримує близько півмільйона гривень, які могли би піти на модернізацію обладнання або погашення старих «боргів Януковича», – розповідає Тарас Богданович.

Це один із прикладів, як не дають працювати та доводять державний завод до банкрутства, а їх чимало. Так із «Променя» надходили пропозиції  вищому керівництву продати на аукціоні два термопластавтомати, які 17 років стоять без роботи (передані із заводу «Сатурн») й у виробництві за профілем підприємства не використовуються, а тому морально та фізично старіють. Відповідь концерну: термопластавтомати використовуються для виробництва антен.

Подібні дії не можливі без «даху» в керівному складі концерну. Тобто без осіб, які не люблять державу та будь-якими шляхами намагаються знищити нашу промисловість. Як нам повідомили свідомі працівники заводу, які об’єдналися в громадську організацію «Тернопільські підсумки», прямим куратором тернопільського «Променя» є заступник  генерального директора ДК «Укроборонпром» Володимир Кострицький. Усі відписки на пропозиції тернопільського підприємства – саме за його підписом.

Що найцікавіше, в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади», під номером 354 - lustration.minjust.gov.ua/register - вказано прізвище Кострицький В.В. Це означає, що після Революції гідності пан Кострицький був звільнений з високої прокурорської посади і… призначений на державну посаду заступника гендиректора ДК «Укроборонпром».

За що загинула Небесна сотня? За що щоденно гинуть хлопці на сході? Чому призначили люстрованого чиновника на таку високу посаду? Під патронатом В. Кострицького 24 лютого 2018 року оборонний завод Тернополя збираються штучно зробити банкрутом, – йдеться у листі працівників «Променя», який вони направили на ім’я гендиректора «Укроборонпрому» Романа Романова і в якому просять звільнити цього пана із займаної посади.

Останній шанс

23 лютого – час «Х», і якщо переможуть антиукраїнські елементи, гарно замасковані під замів вищого керівництва державного підприємства, то вже наступного дня рахунки заводу будуть заблоковані, а виконавча служба може почати описувати майно. Заблоковані рахунки перекриють підприємству кисень – працівники не зможуть отримувати заробітної плати і почнуть звільнятися, а самому заводу стануть нараховувати штрафи та пеню. Тим самим він може знову повернутися до стану початку 2016 року, і по великому рахунку, підприємство стратегічного призначення буде знищено, а кваліфіковані працівники поїдуть на заробітки в Польщу.

 

За матеріалами: «Номер один»

Коментарі
Додати коментар