До статей

Збиткова арифметика «Укрзалізниці»

23 березня, 2018
Аналітика
Збиткова арифметика «Укрзалізниці»

На пасажирських перевезеннях втрачають 3,5 млрд. Такі збитки «Укрзалізниця» зафіксувала на пасажирських перевезеннях за минулий рік.

Найзбитковіші поїзди: Маріуполь — Львів (-159,9 мільйона гривень), Ізмаїл — Одеса (-97,4 мільйона), Київ — Рахів (-90,4 мільйона), Київ — Лисичанськ (-80,7 мільйона) та Чернівці — Львів (-27,3 мільйона).

А найрентабельніший поїзд Київ — Москва із 154 мільйонами гривень прибутку, а також Одеса — Москва (98 мільйонів гривень) та Київ — Санкт-Петербург (20 мільйонів). Також вийшли у плюс деякі внутрішні, наприклад, Київ — Одеса (47 мільйонів гривень прибутку) та Київ — Львів (29,7 мільйона). Про причини таких фінансових результатів розповідає координатор проекту «Поїздка» Олександр Бондаренко.

— Чому одні поїзди дають величезні прибутки, а інші — чималі збитки?

— Найбільшу роль тут відіграє тариф. Вартість квитка у плацкартний вагон поїзда Київ — Москва коштує 2141 гривню, у купейний — 3681 гривню, а в поїзд Маріуполь — Львів — у десять разів менше (184 та 308 гривень відповідно). І це попри те, що відстань маршруту першого — 855 км, другого — 1589 км. Тарифи на міжнародні перевезення принаймні в десять разів вищі, аніж тарифи на внутрішні. Ну й заселеність поїздів, що курсують в російському напрямку, висока. Провідники кажуть, що поїзд Київ — Москва іде заповненим туди і назад. Цей потяг минулого року перевіз 232 тисячі пасажирів, а Львів — Москва — 350 тисяч осіб. Ними переважно користуються українські заробітчани. Один рейс Київ — Москва приносить «Укрзалізниці» щонайменше 211 тисяч гривень прибутку. А напрямок Маріуполь — Львів не такий популярний.

— Чому пасажирські перевезення аж настільки збиткові?

— Майже в усьому світі пасажирські перевезення дотаційні. Скажімо, Німеччина витрачає приблизно 70 мільярдів євро з бюджету щорічно на компенсацію таких перевезень. У нас, за словами чиновників, пасажирські перевезення дотаційні на 70%. «Укрзалізниця» покриває ці збитки за рахунок вантажних перевезень. Але є декілька нюансів. По-перше, витрати на пасажирські перевезення «Укрзалізниця» рахує на власний розсуд. По-друге, відповідно до статуту компанії, перевезення пасажирів — це соціальне зобов'язання «Укрзалізниці». Але на сьогодні нез'ясоване питання, хто замовник цих перевезень. В усій Європі замовник — держава. У нас також мало би бути державне замовлення. Кабмін мав би дати «Укрзалізниці» завдання — перерахувати всі напрямки, якими треба возити пасажирів, вказати обсяги перевезень. Але Володимир Омелян, міністр інфраструктури, каже, що в «Укрзалізниці» ніхто попит не вивчає. Через непродуманість такої політики й маємо ситуацію, що багато поїздів збиткові.

— Цього року державний монополіст планує підвищити ціни на залізничні квитки на 20%. Із 1 квітня вартість проїзду має зрости на 10%, з жовтня — ще на 10%. А чи можна сподіватися на покращення якості перевезень?

— Ні. Сьогодні безпека перевезення пасажирів у катастрофічному стані, зокрема, електробезпека. У кожному вагоні є апаратура, що показує, є коротке замикання чи нема, втікає на корпус струм чи ні. Раніше категорично було заборонено виїжджати в рейс, якщо вона відімкнена. Тепер це загальна практика. Електрика коротить, через це відбуваються пожежі... Читайте більше

 

За матеріалами: газета «Експрес»

Коментарі
Додати коментар