До статей

Втоплений АвтоЗАЗ: від розквіту до банкрутства

25 липня, 2018
Аналітика
Втоплений АвтоЗАЗ: від розквіту до банкрутства

Власник ЗАЗу Таріел Васадзе де-факто «відмовляється» від виробництва автомобілів на запорізькому заводі.

По суті корупційна схема, вибудувана десятиліттями однією людиною, погубила всю автомобілебудівну галузь України. Можливість створювати власні авто завжди вважалася ознакою розвитку промисловості в країні і особливо цінувалася в суспільстві споживання. Була така можливість і в Україні, і хоча якість вітчизняних авто традиційно вважалося невисокою, сама можливість виробництва автомобілів гріла душі патріотів.

Проте автогігант «Запорізький автомобільний завод» знаходиться на межі закриття, причому на думку деяких експертів не останню роль зіграв в цьому процесі президент корпорації «Укравто» Таріел Васадзе.

Хто такий власник АвтоЗАЗу

Сам Васадзе народився 15 жовтня 1947 року в Грузії, в селі Супса Ланчхутського району, а в 1966 році виїхав навчатися в Київський Автомобільно-дорожній інститут, після закінчення якого залишився в Україні.

Менш ніж за 20 років Васадзе зробив запаморочливу кар'єру, очоливши республіканське управління об'єднання «Автотехобслуговування», тобто систему ремонту авто всій Україні. За тодішніми мірками це був рівень, недоступний простим смертним, і дозволяв мати колосальні зв'язки, а також відкривав можливості для особистого збагачення.

Саме завдяки зв'язкам в 1989 році Таріел Васадзе створив орендне підприємство «Автосервіс» (25 обласних підприємств, 7 регіональних центрів, 28 СТО та 90 автомагазинів). А в 1992-му Васадзе остаточно приватизував його, перетворивши в ВАТ «Українська автомобільна корпорація «УкрАвто », що стала основою його бізнес-імперії. Варто відзначити, що це була безпрецедентна на той момент приватизація, адже мова йшла не про одне підприємство, а відразу про цілу мережу СТО та супутніх підприємств по всій Україні. Тому Таріел Васадзе став господарем вражаючого переліку підприємств, серед яких виділяються понад два десятки регіональних підрозділів «УкрАвто».

Паралельно з обслуговуванням автомобілів «УкрАвто» зайнявся їх продажем, ввозивши нові та вживані іноземн авто. На цих двох напрямках Таріел Васадзе і зробив стартовий капітал, після чого, за прикладом інших вітчизняних бізнесменів, зацікавився виробництвом авто.

На момент розпаду СРСР в Україні працювали два заводи, які виробляли вітчизняні авто: Луцький і Запорізький. Перший з плином часу потрапив в руки корпорації «Богдан» нинішнього президента Петра Порошенка, де і перебуває досі. Історія ЗАЗу виявилася більш заплутаною.

Підприємство вважалося вельми перспективним і до 1996 року ЗАЗом зацікавилися General Motors, Ford, Fiat, Volkswagen та Mercedes. Але їх інвестиційні проекти (реконструкція ЗАЗу або будівництво нових заводів) були відкинуті. Офіційно потім все списали на підступні дії Павла Лазаренка, в кулуарах же говорили, що проти інвесторів повстали українські автодилери - в тому числі «УкрАвто», які б втрачали свої прибутки від ввезення іномарок.

Проте, вже в 1997 році на ЗАЗ прийшов інвестор - південнокорейська компанія Daewoo, з якої створили спільне підприємство «АвтоЗАЗ-Daewoo», причому говорили, що контракт з «Daewoo» лобіював саме Васадзе.

В цілому не виключено, інтерес до ЗАЗу у Васадзе був і матеріалізувався через кілька років в повний контроль над підприємством. Спершу в 1999-му «УкрАвто» отримує в своє управління належний державі контрольний пакет акцій ВАТ «АвтоЗАЗ», а через три роки викуповує його на «аукціоні», де фірма Васадзе була єдиним учасником. Причому за половину ціни: спочатку стартова ціна підприємства була 102 мільйони гривень (20 мільйонів доларів), але після того, як два аукціони не відбулися через відсутність покупців, на третьому знизили стартову ціну до 54 мільйонів гривень (трохи більше 10 мільйонів доларів) , і тоді «УкрАвто» купив його за 54,2 мільйона.

«Розквіт» ЗАЗу

Треба сказати, що за часів Таріела Васадзе Запорізький автозавод відчував себе цілком непогано, і заслуга в цьому була його власника. Правда, успіх досягався не завдяки серйозним інвестиціям або ефективним управлінським рішенням, а лише через активне лобіювання в кулуарах і великих кабінетах.

Так, як і Петро Порошенко на ЛуАЗі, Таріел Васадзе організував великовузлове складання авто на базі ЗАЗу і поступово досяг рівня повномасштабної збірки «complete knock down» (CKD) з імпортних і частково власних комплектуючих. Правда псувалу ситуацію те, що часто комплектуючі були низької якості і український «Ланос» ламався значно частіше, ніж корейський.

Подібна збірка дозволила ЗАЗу і ЛуАЗу називатися вітчизняними автовиробниками і під цим соусом домогтися для себе пільг і державної підтримки як національних виробників. Паралельно імпортерів іномарок почали обкладати регулярно зростаючими митами і податками, що, зрозуміло, зробило «Ланоси» АвтоЗАЗу цілком хорошим варіантом.

Наступне десятиліття після покупки ЗАЗу Таріел Васадзе процвітав, успішно лобіюючи свої інтереси в найвищих сферах: у 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ввела додаткову «антикризову» надбавку до ввізного мита на імпортні автомобілі, а в 2013 році держава придбала 678 автомобілів для інвалідів на загальну суму в 44,2 мільйона гривень - в середньому по 65 тисяч гривень (або 8 тисяч доларів) за один автомобіль. Правда, спочатку планувався «царський жест» - закупівля у «УкрАвто» ста тисяч автомобілів за бюджетний рахунок з ініціативи все тієї ж Юлії Тимошенко ще під час перебування її главою уряду.

Крім лобі допомагали і власні схеми. Так після покупки в 2005 році варшавського заводу «Fabryka Samochodów Osobowych S.A.» (FSO) Таріел Васадзе збирав на FSO автомобілі «Chevrolet Aveo», а з 2009-го на завод стали привозити і розбирати на частини автомобілі KIA, виготовлені в Словаччині. Згодом, за даними ЗМІ, їх ввозили в Україну під виглядом комплектуючих, що не обкладалось митом, і збирали на «АвтоЗАЗі» - імітуючи «вітчизняне виробництво».

В результаті за рахунок штучного зростання цін на імпорт авто продукція ЗАЗу ставала цілком прийнятним варіантом для середнього класу українців, незважаючи на куди більш низьку якість збірки авто. Причому ЗАЗ ставав чи не монополістом на внутрішньому ринку авто України, що дозволяло завищувати вартість, наприклад, закуповуючи комплектуючі за завищеною ціною у «своїх» постачальників.

Однак такий стиль бізнесу для підприємства мав і свої мінуси, які повну силу проявилися в кризові часи.

Початок кінця АвтоЗАЗу

2014-й рік став початком кінця ЗАЗу: різке знецінення гривні втричі серйозно вдарило по основним покупцям продукції заводу, що раніше обирали для себе бюджетний «Ланос». Автоматично «Ланоси» стали втричі дорожче. Результатом цього стало катастрофічне скорочення обсягів продажів на українському авторинку за останні 4 роки.

Так, якщо в найбільш вдалому для ЗАЗу 2008-му році підприємство продало 258 тисяч авто з 623 тисяч проданих в Україні, то в 2017-му обсяг українського авторинку звузився до 80 тисяч авто і всього 1 673 з них продав Запорізький автозавод.

Також Таріел Васадзе розповів, що на додачу до основних причин проблем ЗАЗу - зниження купівельної спроможності населення, девальвації національної валюти, відсутності підтримки промисловості з боку влади, несприятливого інвестиційного клімату додалися ще й «євробляхери».

«На ситуацію на авторинку впливають автомобілі на євро номерах, які ввозяться без сплати податків, при тому, що в ціні авто, зробленому на ЗАЗі, міститься 34% податків і зборів, а також узбецькими автомобілями, які поставляються до нас з порушенням правил СОТ і демпінгують на українському ринку», - жалівся Васадзе.

У цілому 2014-й рік обійшовся ЗАЗу в 2,9 млрд грн збитків.

У 2014-2015-му роках Запорізький автозавод випустив 13127 і 3937 автомобілів відповідно, що для підприємства потужністю 150 тисяч авто в рік, вже було рівносильно багатомільйонним збиткам. Положення бренду ЗАЗ на українському ринку також стало критичним. За підсумками 2014 року ЗАЗ зміг реалізувати в Україні 7,5 тис. авто, а в 2015-му  і того менше - лише 2,9 тис. одиниць.

Поставки на експорт, які могли б якось врятувати ситуацію, також виявилися заблокованими. ЗАЗ тримало на плаву тільки постійне субсидування з боку керуючої компанії «УкрАвто», де ще сподівалися, що ситуація на ринку скоро відновиться, але до початку 2016-го віри в це не залишилося і підприємство було зупинено.

Восени 2016 року ЗАЗ знову запрацював, але зупинка не пройшла даремно, і за підсумками підприємство виробило рекордно низьке число авто - всього 526 одиниць. Правда в 2017 році завод в 3 рази наростив виробництво, але одна тисяча шістсот сімдесят чотири авто при потужностях в 150 тисяч автомашин виглядали жалюгідно.

Продати авто ЗАЗу в Україні стало ще складніше: так, в 2016 році були продані 2,7 тис. штук, а в 2017 - лише 1,7 тис. автомобілів.

У підсумку, 2017-й рік завод закінчив зі збитками близько 300 мільйонів гривень, що звичайно не 3 мільярда, як в 2014-му, але теж чітко говорить про проблеми.

Загублений завод в Польщі

Треба зауважити, що проблеми у Таріела Васадзе виникли не тільки в Україні, але і в Польщі. Так, восени 2017 року польська влада подала в суд і зажадала від українського виробника автомобілів - «Запорізького автомобілебудівного заводу» сплатити їм більше чверті мільярда злотих або близько 70 млн доларів компенсації за невиконання інвестиційних зобов'язань, які український виробник взяв на себе при купівлі польського автомобілебудівного заводу FSO в Варшаві.

До суду за компенсацією від української сторони звернулося Міністерство розвитку Польщі за підтримки Генеральної прокуратури. Польська влада нагадала ЗАЗу і його власнику Таріелу Васадзе про угоду 12-річної давності - в 2005 році той придбав польський завод FSO всього лише за символічні 100 злотих (це близько 23 євро), але в обмін повинен був зберегти і збільшити виробництво автомобілів, забезпечити збереження 2,2 тис. робочих місць і почати виробництво нової моделі авто.

Однак нічого з обіцяного ЗАЗу не вдалося. Самостійно запустити випуск нових моделей автомобілів в українського власника не вийшло, а залучити партнера для спільного випуску автомобілів він не зміг. Тому Васадзе був змушений зупинити польське підприємство, виплатити працівникам компенсацію, частина території підприємства продати, виробничі площі здати в оренду, а обладнання вивезти в Україну.

Корпорація «УкрАВТО», що володіє акціями ЗАЗу, всі звинувачення польської влади відкидає. На її думку, всі зобов'язання перед урядом Польщі були виконані, про що нібито навіть є лист Казначейства Польщі, датований 2011 роком, а також висновок незалежного аудитора - компанії Deloitte & Touche.

«УкрАВТО» нагадала, що при покупці польського заводу вона виступила співінвестором разом з General Motors, з яким збиралися разом випускати легкові автомобілі Chevrolet. Вже на наступний після покупки рік з GM було підписано угоду на виробництво Chevrolet Aveo, а ще через рік - зазначені Chevrolet AVEO почали сходити з конвеєра.

«УкрАВТО» вважає, що завод погубили не українські власники, а європейська влада - Єврокомісія нібито встановила ліміт на виробництво автомобілів в країнах ЄС, і на частку польського заводу довелося всього лише 150 тис. авто в рік, тоді як для забезпечення мінімальної економічної доцільності слід випускати мінімум 220 тис. авто в рік. Після встановлення ліміту General Motors відмовився від цього проекту, а виробництво Chevrolet AVEO було перенесено в Україну.

ЗАЗ - банкрут

У підсумку, на початку 2018 року гучно пролунали голоси експертів про те, що Запорізький автозавод не переживе поточний рік і збанкрутує.

Так, в лютому 2018 року інформаційно-аналітична група AUTO-Consulting прийшла до висновку про неминуче банкрутство підприємства, причому вже найближчим часом. Цьому мали сприяти борги ЗАЗу за кредитами, в січні 2018 року становили 3 млрд і 24 млн доларів.

Втім, поки ЗАЗ все ж офіційно не оголошено банкрутом, а сам Таріел Васадзе продовжує розвивати гарячкову діяльність, наприклад, продючи елітні авто державному «Укроборонпрому» або веде примусовий викуп акцій (сквіз-аут, squeeze-out) у міноритаріїв за 90 гривень за акцію, як власник майже 96% акцій компанії.

Крім того, навесні 2017 року Васадзе зміг викупити свій борг, заощадивши понад 700 мільйонів гривень. Так, ще з 2013 року «УкрАвто» був винен неплатоспроможному Дельта-Банку в цілому 996,4 мільйона гривень під заставу майна «АвтоЗАЗу». Коли банк збанкрутував, заставне майно Запорізького автозаводу було реалізовано на аукціоні.

Переможцем стало ТОВ «Фінансова компанія «Юніверсум Фінанс», яка, як виявилося, належить Інге Есіаве, бізнес-партнеру Таріела Васадзе і його дочки Ніни Васадзе (зокрема, по фірмі «Гермес Тревел Груп»).

Але всі ці дії ніяк не вирішують питання реанімації виробництва на ЗАЗі, адже 15 років роботи по збірці авто в умовах пільгового режиму від держави зробили продукцію заводу просто неконкурентоспроможною навіть на внутрішньому ринку. Роки ж, що пройшли в режимі найбільшого сприяння завдяки своїм лобістським можливостям, Таріел Васадзе так і не використав для створення по-справжньому добротного і конкурентного хоча б на ринку України, вітчизняного автомобіля.

За матеріалами: FTTC

Коментарі
Додати коментар