До новин

Кодекс з процедур банкрутства зробить революцію у сфері реалізації майна банкрутів - юрист

02 жовтня, 2018
Законодавство
Кодекс з процедур банкрутства зробить революцію у сфері реалізації майна банкрутів - юрист

Старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий розповів, які зміни відбудуться у сфері реалізації майна банкрутів в разі ухвалення Верховною Радою Кодексу з процедур банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на колонку Хорунжого.

Як вказує правник, міжнародний досвід продажу майна банкрута можна розділити на дві категорії. Це або монополія, або повна свобода для арбітражного керуючого як у виборі організатора торгів, так і у виборі способу продажу.

«Там працюють обидва підходи, в першу чергу, в силу того, що арбітражний керуючий не зацікавлений в махінаціях та заниженні вартості реалізації. Однак, запровадження будь-якої з цих систем в сьогоднішніх умовах в Україні матиме таку ж ефективність, яку ми маємо і сьогодні, оскільки абсолютна відсутня довіра як до державної монополії, так і до повної свободи арбітражного керуючого», - зазначає він.

Тож який вихід ми бачимо з ситуації, яка склалася, якщо наведені міжнародні приклади в цілому нас не влаштовують?

«Шукати свій «унікальний шлях» в сфері реалізації майна боржників-банкрутів, як це було зроблено у сфері публічних закупівель чи реалізації проблемних активів в різних сферах – повний перехід на дворівневу систему електронних аукціонів. За такої системи всі організатори аукціону та їх клієнти мають рівний доступ до активу, який підлягає реалізації, а сам аукціон з метою забезпечення об’єктивності та прозорості його проведення, відбувається на сервері організації, яка сама позбавлена права здійснювати реалізацію активів, а лише забезпечує ІТ-підтримку програмного забезпечення, за допомогою якого проводяться торги. Вказана система практично повністю нівелювала всі вище описані ризики. Принаймні проблемні питання допуску до аукціону, розміщення інформації про аукціон та питання безпосередньо проведення аукціону втратили актуальність. Цю систему було успішно реалізовано у процедурах ФГВФО в рамках проекту Prozorro.Продажі та на даний час щось аналогічне втілюється у сфері електронної торгівлі арештованим майном (OpenMarket)», - додає Хорунжий.

За його даними, в останню версію проекту Кодексу з питань неплатоспроможності № 8060 закладено саме таку систему реалізації активів боржників-банкрутів. «Навіть лише заради цього цей законопроект варто підтримати», - резюмує юрист

Коментарі
Додати коментар