До новин

ВТБ Банк оскаржує у Верховному суді дозвіл Коломойському на стягнення активів РФ в Україні

05 жовтня, 2018
Резонансні справи
ВТБ Банк оскаржує у Верховному суді дозвіл Коломойському на стягнення активів РФ в Україні

Російський ВТБ Банк оскаржує у Верховному суді Укрїни дозвіл бізнесмену Ігорю Коломойському на стягнення активів РФ в Україні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

1 жовтня Верховний Суд відкрив апеляційне провадження за апеляційною скаргою ВТБ Банку на ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 25 вересня (в справі №796/165/2018), якою було задоволено заяву низки компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і його партнерами (у т.ч. ПрАТ «Аеробуд», ТОВ «Приватофіс», ТОВ «Приватленд», ТОВ «Еверест Істейт», ТОВ «Телерадіокомпанія «Жиса» тощо) та надано дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду Гааги (Нідерланди) від 02.05.2018 про стягнення 139 млн дол з Російської Федерації в особі Міністерства юстиції РФ як компенсації за нерухоме майно, експропрійоване (відібране) в згаданих “приватівських” структур у Криму після його анексії Росією.

При цьому власник ВТБ Банку - російський держбанк ВТБ - у Верховному Суді (як і Промінвестбанк, Сбербанк та сам ВТБ Банк) оскаржує ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 5 вересня, якою в рамках цієї справи було задоволено клопотання «приватівських» структур та накладено арешт на акції Промінвестбанку (які належать російській держкорпорації «Внешекономбанк»); на акції Сбербанку (які належать російському Сбербанку); на акції ВТБ Банку (які належать російському держбанку ВТБ). Також відповідною ухвалою суд заборонив Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку здійснювати ліквідацію чи реорганізацію юрособи, здійснювати будь-які дії, направлені на відчуження належного цим банкам на праві власності рухомого та нерухомого майна та відчужувати будь-яким способом все рухоме та нерухоме майно, у т.ч., але не виключно, за договорами купівлі-продажу, міни, дарування тощо.

Згідно з судовими матеріалами, під час розгляду справи №796/165/2018 на адресу Апеляційного суду м. Києва від Міністерства юстиції Російської Федерації надійшов лист, в якому зазначалося, що РФ не визнає юрисдикцію та рішення Арбітражного суду Гааги від 02 травня 2018 року.

Тоді «приватівці» висловлювали думку, що на акції Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку як майно держави Росія на території України “може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду” (цитата з судових матеріалів).

У цьому контексті Апеляційний суд м. Києва дійшов висновку про те, що на території України справді «є майно, яке належить Російській Федерації та на яке може бути звернено стягнення на підставі рішення міжнародного суду».

18 вересня Верховний Суд відмовився задовольнити клопотання Промінвестбанку, Сбербанку та ВТБ Банку про зупинення дії ухвали Апеляційного суду м. Києва від 5 вересня.

Раніше власник Промінвестбанку - російська держкорпорація «Внешекономбанк» - закликала владу України до переговорів після арешту акцій «дочок» російських держбанків. Група ВТБ називала арешт акцій української «дочки» немотивованим.

Коментарі
Додати коментар