До новин

Нацкомісія хоче провести незалежний аудит збиткового Енергоатому за рахунок споживачів

08 жовтня, 2018
Збитки
Нацкомісія хоче провести незалежний аудит збиткового Енергоатому за рахунок споживачів

НКРЕКП планує ініціювати forensic аудит НАЕК «Енергоатом», який проведе представник аудиторів «великої четвірки».

Про це повідомила голова Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко на своїй сторінці у Facebook, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація

«Ситуація у держкомпанії стає загрозливою. Цього тижня СБУ виявила факти корупції на ЗАЕС – чиновники купили запчастини для систем тестування надійності роботи реакторних відділень лише на папері. Ми спостерігаємо системну корупцію, крадіжки та нецільове використання коштів», - повідомила Кривенко.

«Керівництво «Енергоатому» вимагає в Нацкомісії врахувати у тарифі збільшення на 70% фінансових витрат компанії, мотивуючи це необхідністю сплачувати відсотки за банківськими кредитами. Хочу запитати: на що беруться ці кредити?», - поставила питання голова НКРЕКП.

Вона заявила, що комісії відомо про кредит у мільярд гривень.

«Але кредитна заборгованість компанії збільшилась не на 1 млрд. грн, а на 4,6 млрд», - стверджує Кривенко.

«Упевнена, що forensic аудит «Енергоатому», який проведе представник аудиторів «великої четвірки», дасть відповіді на дуже багато запитань», - резюмувала вона.

«Нацкомісія готова включити кошти на проведення аудиту в тариф. Не маю сумнівів, що споживачам ці кошти повернуться у десятикратному обсязі», - зазначила Кривенко.

Конфлікт між «Енергоатомом» і регулятором вийшов в публічну площину після проведених 21 вересня 2018 року комітетських слухань у Верховній Раді, присвячених 100 дням роботи нового складу комісії.

Глава НАЕК Юрій Недашковський і ряд народних депутатів розкритикували дії НКРЕКП в частині відмови змінити формулу розрахунку ціни вугілля при визначенні оптової ринкової ціни («Роттердам +») і неготовність переглядати в бік підвищення тариф для атомної генерації.

Тим часом директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що фахівці, які були залучені до розслідування справи «Роттердам+», підтвердили переплату у 15 мільярдів гривень, однак слідство не виключає можливості тиску на експертів.

Нагадаємо, в Мінекономіки назвали причину збитковості Енергоатому.

Коментарі
Додати коментар