До новин

Ощадбанк у вересні зафіксував збиток 80 млн грн

11 жовтня, 2018
Збитки
Ощадбанк у вересні зафіксував збиток 80 млн грн

Відповідно до оборотно-сальдового балансу Ощадбанку, за підсумками січня-вересня він декларує прибуток 73,8 млн грн, тоді як за січень-серпень цей держбанк звітував про прибуток 153,4 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Таким чином, у вересні Ощадбанк отримав збиток 79,6 млн грн.

Нагадаємо, раніше в фінансовій звітності за ІІ квартал Ощадбанк наводив дані про збиток за квітень-червень на рівні 267,3 млн грн й прибуток за все перше півріччя на рівні 108,4 млн грн.

Про збитки Укрексімбанку в липні-серпні на 548 млн грн див. тут. Про доформування Приватбанком резервів на 6 млрд грн під корпоративні кредити після декларування прибутку 9,7 млрд грн за 8 місяців - тут.

Ощадбанк таким чином коментував підсумки роботи за 6 місяців-2018: “Станом на 01.07.2018 Ощадбанк завершив перехід до МСФЗ 9. Основний ефект впливу застосування вимог впровадженого стандарту: рекласифікація активів; відображення на рахунках капіталу результату «первісного знецінення»; уцінка/ дооцінка інструментів за справедливою вартістю; зміна обсягів резервування. При цьому, Ощадбанк забезпечив на 01.07.2018 повне дотримання економічних нормативів, передбачених вимогами Національного банку України”.

У липні глава правління Ощадбанку Андрій Пишний заявляв про потребу в докапіталізації банку на 11 млрд грн. Перед цим (у лютому) він говорив про потребу доформування резервів банку на 17,5 млрд грн, що включає “і регуляторні зміни, і перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ 9), і зміни в токсичному кредитному портфелі, який був сформований ще до 2014 року і має валютну структуру" (цитата).

За даними ЗМІ, ЄБРР закликає владу докапіталізувати Ощадбанк закликає ЄБРР. НБУ публічно заявляв, що не підтримує додаткову капіталізацію ні Ощадбанку, ні інших держбанків.

Водночас, коментуючи результати діагностики банків, Нацбанк констатував, що в разі реалізації негативного макросценарію двом держбанкам може знадобитися докапіталізація на 17 млрд грн.

Згідно зі звітністю Ощадбанку, на 01.10.2018 його показник достатності (адекватності) регулятивного капіталу був 15,47% (нормативна вимога НБУ - не менше 10%).

У 2014-2017 роках держава залила в капітал Ощадбанку (через випуск держоблігацій) 31,3 млрд грн, що перевищує суму його збитків у цей період на 10 млрд грн. Вказані витрати держави - без врахування купонних платежів Мінфіну по докапіталізаційним ОВДП.

Коментарі
Додати коментар