До новин

Кодекс з процедур банкрутства є ще одним кроком щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні - експерт

06 листопада, 2018
Законодавство
Кодекс з процедур банкрутства є ще одним кроком щодо поліпшення бізнес-клімату в Україні - експерт

Кодекс з процедур банкрутства є ще одним кроком для поліпшення бізнес-клімату в Україні, а впровадження в національному законодавстві світової практики банкрутства фізичних осіб є значною новацією.

Про це розповіла директор з правового забезпечення - головний юрисконсульт Смарт-Холдингу Лада Кондуфорова, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на УНІАН.

За її словами, Кодекс також містить низку суттєвих новел, що стосуються банкрутства юридичних осіб.

«Перш за все, до позитивних моментів можна віднести прискорення процедури банкрутства, в томі числі, через зменшення переліку підстав для касаційного оскарження рішень та здешевлення вартості процедури в цілому. По-друге, принаймні на рівні нормативного регулювання помітне намагання зробити процедуру торгів більш прозорою та ефективнішою через впровадження електронної торгової системи. Нажаль, Кодекс не містить положень, що дозволять уникнути проблем з реалізації заставного майна в складі ЦМК, а відтак і проблем, що виникають при розподілі отриманих коштів при погашенні вимог забезпечених та конкурсних кредиторів. По-третє, багато уваги надано ролі арбітражного керуючого у процедурах та наділенню його правами, належна реалізація яких, сподіваюсь, дозволить, знову таки, значно скоротити тривалість процедур банкрутства», - зазначила Кондуфорова.

Вона підкреслила, що неоднозначним виглядає встановлення трирічного строку для визнання недійсними правочинів майнового характеру боржника з пов’язаними особами: з одного боку, це захищає інтереси кредиторів від недобросовісних дій боржника, з іншого – дає підстави для свідомих маніпуляцій зацікавленими особами з метою затягування процедури. Кондуфорова зазначила, що дієвість нових положень Кодексу може бути оцінена лише після напрацювання досвіду їх реалізації, в тому числі з огляду на практику застосування та трактування таких норм судами, наприклад, положення щодо авансування винагороди та витрат арбітражного керуючого або щодо створення автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках боржника.

Дасть це додатковий захист інтересів кредиторів, або ж стане ще одним неоправданим видатком чи засобом тиску, покаже час.

«Також, важко спрогнозувати, наскільки безболісним буде перехід до застосування нових правових норм відносно банкрутств, процедуру яких розпочато до набрання Кодексом чинності. Для забезпечення виконання Кодексу необхідно також прийняти близько 30 нормативно-правових актів. Сподіваюсь, вони будуть своєчасно прийняті і не змінять курсу головного документу щодо спрощення і здешевлення процедур банкрутства. В будь-якому випадку, на мій погляд, це ще один крок для поліпшення бізнес клімату в країні», - сказала Кондуфорова.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація,  Верховна рада України 18 жовтня у другому читанні прийняла Кодекс з процедур банкрутства.

Коментарі
Додати коментар