До новин

Уряд відкладає виплату боргів ПФУ

19 листопада, 2018
Борги
Уряд відкладає виплату боргів ПФУ

Міністерство соціальної політики запропонувало відстрочити запровадження другого накопичувального рівня пенсійної системи на 1 рік - до 1 січня 2020 року.

Про це йдеться в проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого механізму нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Економічну правду.

На засіданні уряду 14 листопада міністр соцполітики Андрій Рева запропонував внести відповідні зміни.

Уряд остаточне рішення не прийняв, прем`єр Володимир Гройсман доручив його доопрацювати протягом трьох днів.

Нагадаємо, у Світовому банку вважають, що вводити накопичувальні пенсії в Україні з січня 2019 року зарано.

Крім того, Міністерство соціальної політики пропонує скасувати конкретні терміни, у які Пенсійний фонд повинен повертати позички казначейству. Таке рішення А. Рева виніс на засідання уряду 14 листопада. Уряд остаточне рішення не прийняв, прем’єр Володимир Гройсман доручив його доопрацювати протягом трьох днів.

Як сказано у пояснювальній записці до проекту постанови, скасування термінів потрібне для того, щоб забезпечити своєчасну виплату пенсій та не допустити заборгованості з пенсійних виплат. Для цього потрібно внести зміни до порядку покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду.

Мова про те, щоб виключити норму про повернення позичок до кінця поточного бюджетного періоду.

Це означає, що Пенсійний фонд зможе не повертати борги казначейству протягом року.

За законом, якщо у Пенсійного фонду не вистачає коштів для виплати пенсій, то такий дефіцит покривається за рахунок коштів державного бюджету.

Якщо передбаченого на покриття дефіциту ресурсу не вистачає, то державна казначейська служба виділяє Пенсійному фонду позики для покриття касового розриву по надходженнях єдиного соціального внеску.

З початку 2018 року ПФ брав позички у казначействі для фінансування пенсій, однак у липні цього року із цими виплатами сталася значна затримка.

У середині серпня А. Рева повідомляв, що усього з початку року Пенсійний фонд запозичив у державної скарбниці 50,1 млрд гривень, повернув – 40 млрд гривень.

Коментарі
Додати коментар