До новин

Суд на вимогу СБУ наклав арешт на готель «Брістоль» Кауфмана у справі про кредит Укргазбанку

20 листопада, 2018
Резонансні справи
Суд на вимогу СБУ наклав арешт на готель «Брістоль» Кауфмана у справі про кредит Укргазбанку

8 листопада Шевченківський райсуд Києва частково задовольнив клопотання слідчого СБУ та в рамках кримінального провадження №22017000000000423 наклав арешт (із забороною розпорядження) на будівлю готелю за адресою м. Одеса, вул. Пушкінська, 15, що належить ТОВ «Брістоль».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Разом з тим суд відмовився задовольнити клопотання слідчого СБУ в частині, що стосується заборони користування нерухомістю.

«Накладення арешту на майно унеможливить його подальше відчуження третім особам, які можуть його придбати, не будучи інформованими про попередню долю цього майна.

Вимога щодо заборони користування приміщенням є непропорційною, безпідставною, а тому в цій частині у задоволенні клопотання слід відмовити», - констатується в судовій ухвалі.

Згідно з судовими матеріалами, йдеться про готель «Красная». Водночас за вказаною адресою в Одесі знаходиться готель преміум-класу «Брістоль» («Красная» - його попередня назва).

За даними держреєстру, засновником ТОВ «Брістоль-Красная» є ТОВ «Фіорандо-Інвест». При цьому серед засновників Фіорандо-Інвест – «Л.А.Р.К.», засновником якого в свою чергу є ТОВ «Вертекс Юнайтед». Засновники ж ТОВ «Вертекс Юнайтед» - Борис Кауфман та кіпрська «Уайарес Ентерпрайсіз ЛТД».

Згідно з судовими матеріалами, клопотання слідчого СБУ про арешт майна було погоджене прокурором ГПУ.

Як констатував суд, воно (клопотання) обгрунтовувалося тим, що, за даними СБУ, “впродовж 2014-2017 років невстановлені особи вчинили створення та придбання з метою прикриття незаконної діяльності суб`єктів господарювання, серед яких ТОВ «Л.А.Р.К.»” (цитата).

«Створені та придбані суб`єкти господарювання використовуються для мінімізації ПДВ та прибутку на податок великих реальних платників податків, нібито здійснюючи операції по виконанню різноманітних послуг, робіт або поставки товарно-матеріальних цінностей. Фактично вказані роботи не виконувались, послуги не надавались, а товарно-матеріально цінності не реалізовувались. Тому формально великим платникам ПДВ збільшувались витрати та незаконного формувався податковий кредит.

Крім того, ТОВ «Л.А.Р.К.» використано для незаконної видачі кредитних коштів державним банком ПАТ «АБ «Укргазбанк» в особливо великому розмірі та легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом», - йдеться в судових матеріалах.

Згідно з наведеними даними, 26.10.2016 між Одеською обласною дирекцією Укргазбанку (позикодавець) і ТОВ «Л.А.Р.К.» (позичальник) підписаний кредитний договір про надання кредиту у формі невідновлювальної мультивалютної відкличної кредитної лінії №005/197/КЛ-16 в сумі “10 500 000 доларів США - до кінця дня видачі, далі ліміт в сумі 7 000 000 доларів США” (цитата).

Як зазначається, кредитна лінія була відкрита на термін з 26.10.2016 по 22.10.2021.

В забезпечення зобов`язань за кредитним договором було прийнято:

-в іпотеку - будівлю готелю, за адресою м. Одеса, вул. Пушкінська, 15, що належить ТОВ «Брістоль-Красная»;

-в іпотеку - земельну ділянку, на якій знаходиться предмет іпотеки площею 0.3028 га, знаходиться в користуванні (оренді) ТОВ «Брістоль-Красная»;

-поруку ТОВ «Брістоль-Красная», ТОВ «Готель Лондонський», ТОВ «Фіорандо-Україна».

У судових матеріалах зазначається, що згідно зі звітом про оцінку предмету іпотеки, який складено 10.10.2016 ТОВ «Глобал Аппрейзел», ринкова вартість предмету іпотеки визначено у розмірі 410,8 млн грн (без ПДВ).

«Під час здійснення досудового розслідування зазначеного кримінального провадження на адресу Фонду державного майна України для проведення рецензії скеровано оригінал вилученого у ПАТ «АБ «Укргазбанк» звіту про незалежну оцінку нежитлової будівлі готелю «Красная», загальною площею 11 774,2 кв.м., розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Пушкінська, будинок 15, що належить ТОВ «Брістоль-Красная», виконаного суб`єктом оціночної діяльності ТОВ «Глобал Аппрейзел».

У відповіді Фонду державного майна України вих. № 10-58-11304 від 07.06.2018 зазначено, що зазначений звіт класифікується за ознакою абзацу п`ятого пункту 67 Національного стандарту № 1 «Загальні засади оцінки майна і майнових прав», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.09.2003 № 1440, як такий, що не відповідає вимогам нормативно-правових актів з оцінки майна, є неякісним та (або) непрофесійним і не може бути використаний.

Однак, зазначений звіт використаний для вчинення службовими особами ПАТ «Укргазбанк» для незаконної видачі кредитних коштів та подальшої легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Вищевказані фактичні дані вказують на використання нежитлової будівлі готелю, за адресою: місто Одеса, вулиця Пушкінська, буд. 15, для незаконної видачі кредитних коштів та подальшої легалізації грошових коштів, здобутих злочинним шляхом”, - зауважується в судових матеріалах.

Згідно з судовими матеріалами, в згаданому кримінальному провадженні №22017000000000423 фігурувала низка й інших компаній, які, за даними слідства, були використані “для незаконної видачі кредитів ПАТ «Промінвестбанк» та державним банком ПАТ «АБ «Укргазбанк» в сумі понад 1 млрд. грн. та для вчинення впродовж 2014-2017 років легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, а саме від незаконної діяльності фіктивних підприємств» (цитата).

Йшлося в т.ч. про ТОВ «ФК «Бізнесфінанс», ТОВ «Стратагема - Інвест», ТОВ «Кодос Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «Готель «Лондонський».

Крім цього, констатувалося, що низка компаній (зокрема, ТОВ «Готель «Лондонський») “здійснювали протягом 2015-2017 років закупівлю валютних коштів в ПАТ «Платинум Банк» та ПАТ «Фінбанк» для виконання зобов`язань по кредитним угодам в іноземній валюті на загальну суму понад 580 млн. грн” (цитата).

ТОВ «Кодос Інвест», ТОВ «Ошер», ТОВ «Стратагема-Інвест», ТОВ «ФК «Бізнесфінанс» також фігурували в кримінальному провадженні №12015100000000334, в рамках якого поліція розслідувала видачу Платинум Банком сумнівних кредитів на 1,1 млрд грн. Причому слідчі наводили дані, що службові особи зазначених структур підконтрольні пов`язаним з Платинум Банком особам.

У жовтні 2016 року НБУ визнав Бориса Кауфмана (бенефіціар арештованого готелю «Брістоль») власником істотної участі в Платинум Банку (незалежно від формального володіння). Перед цим - у серпні-2016 - бізнесмен звернувся до НБУ за дозволом на придбання 75%+1 акція Платинум Банку. На початку 2017 року Платинум Банк був визнаний неплатоспроможним.

Кауфман також є одним із засновників інвестиційної компанії Vertex United, яка управляє в т.ч. активами готельного напряму («Брістоль», «Лондонська», «Президент-Готель»).

Коментарі
Додати коментар