До новин

НБУ не домігся в суді зниження тарифів Фонду гарантування на активи банків-банкрутів

10 грудня, 2018
Банкрутство фінустанов
НБУ не домігся в суді зниження тарифів Фонду гарантування на активи банків-банкрутів

Апеляційний суд відмовився задовольнити скаргу НБУ та визнав законним рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізосіб про порядок витрат ФГВФО на утримання та продаж заставленого майна.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

За його даними, 3 грудня Шостий апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 11.09.2018 (в справі №826/5639/18), яким Нацбанку було відмовлено в задоволенні позову до Фонду гарантування вкладів про визнання протиправним та нечинним з моменту прийняття рішення виконавчої дирекції ФГВФО №3816 від 30.08.2017 «Про внесення змін до Порядку здійснення та розрахунку витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на утримання та продаж заставленого майна».

У чинній наразі редакції цього документу передбачено, що при реалізації майна банку-банкрута у вигляді нерухомого майна та прав вимоги за заборгованістю рівень витрат Фонду, які відшкодовуються заставодержателем, становить 7% від суми його реалізації, тоді як до кінця серпня 2017 року (тобто до внесення змін, які оскаржує НБУ) було відповідно 3% та 1,5%.

Свої позовні вимоги Нацбанк обгрунтовував тим, що ФГВФО на власний розсуд збільшив рівень витрат у відсотковому значенні при реалізації нерухомого майна та прав кредитної вимоги, не маючи на те належних повноважень та без погодження з НБУ як заставодержателем активів (майна) банків-банкрутів за кредитами рефінансування. А це, на думку Нацбанку, призводить до недоотримання ним коштів від реалізації активів.

Натомість Фонд гарантування наполягав на законності свого рішення, оскільки, зокрема, законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не встановлено граничних розмірів витрат Фонду на утримання та продаж майна, а також не віднесено такі витрати до фактичних, тобто таких, що підлягають оплаті лише у разі їх понесення, підтвердження та встановлення розміру таких витрат.

Шостий апеляційний адмінсуд, зокрема, зауважив, що “позивачем не було надано жодних доказів, які б підтвердили факт недоотримання Національним банком коштів від реалізації майна (активів) банків, що ліквідуються та/або неповернення кредитів, у зв`язку з чим, відсутні будь-які докази обмеження права Національного банку «мирно володіти майном» і позбавлення його майна без будь-якої компенсації з боку Фонду”.

“Позивачем не наведено, а судом не встановлено порушеного права позивача. При цьому, рішення суду не може бути прийнято на майбутнє, не може ґрунтуватися на припущеннях та домислах, котрі на момент ухвалення рішення ще не відбулись, оскільки таке рішення суперечитиме законодавчо визначеним принципам і завданням адміністративного судочинства”, - йдеться в постанові суду апеляційної інстанції від 03.12.2018.

Раніше НБУ повідомляв, що за 9 місяців 2018 року отримав на погашення заборгованості за кредитами рефінансування неплатоспроможних банків 2,1 млрд грн (з них 974,6 млн грн - від реалізації майнових прав; 441,4 млн грн - від реалізації нерухомого майна; 434,8 млн грн - погашення ОВДП; 154,4 млн грн - погашення заборгованості за заставленими НБУ кредитними договорами; 115 млн грн - прийняття іпотеки на баланс НБУ).

“Обсяг погодження НБУ початкових цін реалізації майнових прав за заставленими кредитними договорами збільшився у 5 разів - до 78,7 млрд грн - в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року (14,7 млрд грн), що пов’язано з продовженням впровадження портфельного погодження реалізації активів", - констатував Нацбанк.

За даними НБУ, на 01.11.2018 борг усіх банків по рефінансуванню становив 62,6 млрд грн. При цьому борг платоспроможних банків на вказану дату - 14,8 млрд грн. Відповідно борг банків-банкрутів - 47,8 млрд грн.

Коментарі
Додати коментар