До новин

З банку Жеваго незаконно вивели 5 млрд грн

13 грудня, 2018
Банкрутство фінустанов
З банку Жеваго незаконно вивели 5 млрд грн

Посадові особи банку «Фінанси та кредит» народного депутата Костянтина Жеваго перед його банкрутством вивели близько 5 мільярдів гривень, надавши кредити низці компаній.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У ФГВФО порахували, що оціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», майже уп’ятеро нижча від балансової: при зазначених «на папері» 45 065,4 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили активи банку лише у 9 969,2 млн грн. При цьому тільки на виплату гарантованої суми відшкодування вкладникам, станом на початок листопада, було витрачено 9 931,8 млн грн, а загальні вимоги кредиторів до банку сягають 30 876,2 млн грн.

Проведена уповноваженою особою Фонду перевірка встановила, що групою, до складу якої входили в тому числі посадові особи банку, здійснено виведення коштів з AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн.

«Так, у період з 2010 до 2015 року службові особи банку у «співпраці» з власниками ряду суб'єктів підприємницької діяльності шляхом проведення кредитних операцій, завідомо збиткових для банківської установи, та подальшого проведення факторингових операцій з метою прикриття неплатоспроможності вказаних компаній, заволоділи коштами AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» у сумі 3,2 млрд грн. З метою уникнення повернення кредитних коштів компанії-позичальники самостійно ініціювали процедури банкрутства. Перед порушенням процедур банкрутства боржниками було штучно створено значні суми взаємної дебіторської/кредиторської заборгованості з метою контролю процедур банкрутства через більшість голосів в комітетах кредиторів. На даний момент дві з чотирьох компаній-позичальників ліквідовані, у результаті процедури банкрутства залишились не погашеними понад 2,3 млрд грн вимог банку. Решта дві – перебувають в процедурі банкрутства, але один позичальник не має ліквідного майна, у комітеті кредиторів іншого – банк не має більшості», - наголошують у Фонді.

Результатом реалізації ще однієї схеми стало привласнення 1,7 млрд грн. Посадові особи та засновники ще чотирьох компаній за участю інших юридичних осіб, здійснили привласнення коштів, отриманих у якості кредитів для подальшого використання цих коштів у будівництві офісного центру у столиці.

З метою стягнення заборгованості з компаній-позичальників банком було отримано рішення судів, зокрема, щодо стягнення майже 1,5 млрд грн. Банком подавалися відповідні виконавчі документи, однак органами ДВС активів боржників, на які можливо звернути стягнення, не виявлено.

Крім того, уповноваженою особою Фонду у ході здійснення тимчасової адміністрації було виявлено фактичну нестачу коштів, які були розміщені на кореспондентських рахунках AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», відкритих у Meinl Bank AG (Відень, Австрія) та Bank Frick & Co.AG,Balzers (Ліхтенштейн).

Кошти AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», у загальній сумі понад 113,0 млн  доларів США, були списані іноземними банками з коррахунків за договорами, які начебто укладалися від імені AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» та за якими останній надавав ці кошти у якості забезпечення виконання зобов’язань компаній-нерезидентів. Однак ці договори не перебували та не перебувають на обліку AT «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ».

Загалом, за  фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень Фондом та уповноваженою особою було подано 73 заяви  про вчинення правопорушень  на  загальну  суму  збитків  15,5 млрд грн, у тому числі відносно власників та посадових осіб банку подано 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн.

«На жаль, попри зусилля Фонду на сьогодні ще жодна справа не скерована до суду, ще за 65 заявами триває досудове розслідування», - констатують у ФГВФО.

Нагадаємо, виконавчою  дирекцією рішенням Фонду від 17 вересня 2015 року було запроваджено тимчасову адміністрацію в АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ», і з 18 грудня 2015 року – розпочато процедуру ліквідації. Ліквідаційну масу було затверджено станом на 01 травня 2016 року. На сьогодні триває задоволення вимог кредиторів третьої черги банки: із 10,3 млрд грн акцептованих вимог погашено 1,9 млрд грн. Крім того, ще на 0,18 млрд грн відбулося позачергове погашення вимог забезпеченого кредитора – НБУ.

Майже 90% активів, включених до ліквідмаси банку, становить кредитний портфель, балансовою вартістю 40,4 млрд грн. При цьому, понад 57,5% кредитного портфелю – кредити офіційно пов’язаних з банком осіб та осіб, які мають такі ознаки. Із них понад 90% - прострочена, тобто проблемна заборгованість.

Коментарі
Додати коментар