До новин

НБУ просить Мін'юст перевірити законність дій ліквідатора санаторію «Женева»

17 грудня, 2018
Ліквідація
НБУ просить Мін'юст перевірити законність дій ліквідатора санаторію «Женева»

Національний банк стурбований ситуацією навколо продажу майна санаторно-курортного комплексу «Женева», який належить ТОВ «Трускавецьінвест», і звернувся до Міністерства юстиції з проханням перевірити законність дій ліквідатора санаторію.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на  прес-службу НБУ.

ТОВ «Трускавецьінвест» в 2013 році передало комплекс та земельну ділянку в заставу Єврогазбанку, після чого банк передав майнові права на цю заставу Національному банку під кредит рефінансування.

У 2018 році ринкова вартість нерухомого майна, що входить до складу комплексу «Женева», становила 261,6 млн гривень (зокрема: 244, 6 млн гривень - вартість нерухомості, 17 млн гривень - земельної ділянки) за внутрішньою оцінкою НБУ.

Однак, як вказують в НБУ, арбітражний керуючий та ліквідатор комплексу В. Бондаренко такої оцінки вартості майна боржника не здійснював.

Зате на торгах, призначених на 28 грудня цього року, він визначив стартову ціну нерухомого майна ТОВ «Трускавецьінвест» в 223,1 млн гривень з можливістю зниження початкової вартості майна з кроком аукціону, який становить 2,2 млн гривень.

Тобто в результаті торгів комплекс, який за оцінками НБУ вартує 261,6 млн гривень, може бути проданий усього за 2,2 млн гривень.

Для участі в аукціоні учаснику необхідно сплатити чималий гарантійний внесок в розмірі 10% від початкової вартості лота, що становить 22,3 млн гривень.

Національний банк бачить в зазначених вище умовах з продажу майна ТОВ «Трускавецьінвест» ризик проведення «штучних» торгів «з метою забезпечення придбання активів заздалегідь визначеним переможцем аукціону».

Відзначається, що на таку думку регулятора наштовхує, зокрема: визначення стартової ціни майна без проведення його оцінювання та визначення ринкової вартості, а також розміру авансового внеску, що дозволяє звузити коло охочих брати участь в аукціоні; встановлення максимально низької ціни в 2,2 млн гривень, яка до того ж може бути знижена при проведенні аукціону і в цілому становить лише 10-ту частину авансового внеску; відсутність згоди на продаж заставного майна від Єврогазбанку як заставного кредитора.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, держава рятує активи збанкрутілого Єврогазбанку.

Коментарі
Додати коментар