До новин

Суд підтвердив повернення Запорізького титаново-магнієвого комбінату державі

17 грудня, 2018
Резонансні справи
Суд підтвердив повернення Запорізького титаново-магнієвого комбінату державі

Центральний апеляційний господарський суд відмовив у задоволенні апеляційних скарг на рішення Господарського суду Запорізької області щодо повернення державі цілісного майнового комплексу Запорiзького титaно-мaгнієвого комбінaту.

Про це йдеться у повідомлені Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.

«Зідно з положеннями Господарського процесуального кодексу України, після ухвалення таке рішення апеляційного суду набирає законної сили. Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою наразі очікується проголошення повного тексту прийнятої Центральним апеляційним господарським судом постанови про відмову в задоволенні зазначених апеляційних скарг, що надасть змогу із залученням всіх уповноважених органів державної влади розпочати процедуру реального повернення комбінату державі», - повідомляє прес-служба.

Нагадаємо, позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ «ЗТМК» як такий, що суперечив інтересам держави, було подано Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою до Господарського суду м. Києва у 2016 році.

Встановлено, що у 2013 році на виконання постанови Кабміну України за результатами проведеного конкурсу Фондом державного майна України з переможцем – офшорною компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group (засновником Group DF є Дмитро Фірташ – відомий український бізнесмен) з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва укладено договір про заснування ТОВ «ЗТМК».

Згідно з досягнутими домовленостями, Фонд держмайна передав цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП «ЗТМК».

Компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн дол. США, який мав виключне цільове призначення – для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 – І кварталу 2015 років.

Незважаючи на те, що частка держави в новоствореному ТОВ «ЗТМК» складає 51 % (контрольний пакет), фактично підприємство було передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, яким більшість із залучених інвестицій розтрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group.

У подальшому ці кошти виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва фактично було спрямовано лише 20 млн грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, директора комбінату Володимира Сівака підозрюють у здійснені розтрати 492 млн грн.

Коментарі
Додати коментар