До новин

З банку «Порто-Франко» вивели півмільярда через схемні операції екс-власників банку

21 січня, 2019
Банкрутство фінустанов
З банку «Порто-Франко» вивели півмільярда через схемні операції екс-власників банку

В процесі ліквідації банку АБ «Порто-Франко» було встановлено, що реальна (оціночна) вартість активів фінустанови менша за балансову майже у 25 разів. При цьому, недостатність майна банку, що виникла внаслідок протиправних дій колишніх власників банку, склала більше півмільярда гривень.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Недостатність майна виникла внаслідок протиправних дій колишніх власників банку, які одночасно були його керівниками. Виведення активів відбувалось за допомогою «схемних» кредитних операцій з рядом пов’язаних компаній з численними ознаками фіктивності. Зокрема, власники використовували й свої фірми», - наголосили у ФГВФО.

На сьогодні Фонд з власних коштів здійснив необхідні виплати гарантованого відшкодування, що склало – 433,65 млн грн. При цьому, загальна сума акцептованих вимог кредиторів складає 644,39 млн грн.

Внаслідок цього перспектива задоволення вимог всіх кредиторів банку – Фонду (в межах виплачених гарантованих сум), вкладників, чиї вклади перевищували 200 тис.грн., та юридичних осіб є вкрай сумнівною.

«Не зважаючи на численні відкриті кримінальні провадження та наявність обвинувачувальних вироків в справах щодо пов’язаних осіб, повернути виведені кошти допоки не вдалось», - констатують у Фонді.

Там додають, що незважаючи на це, для кредиторів банку шанс отримати кошти все-таки існує. Так, рішенням Приморського районного суд м. Одеси від 24.03.2017 р. у справі № 522/18781/15 було стягнуто заподіяну шкоду з винних осіб. Однак, рішення не було виконано, оскільки, зокрема, один з головних фігурантів справи, власник істотної участі банку, голова наглядової ради – Школенко М.Г. на даний час перебуває в розшуку за статтею привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК).

«В той же час, один з відповідачів наразі намагається оскаржити законне та обґрунтоване рішення та уникнути відповідальності за заподіяну шкоду. Відтак, судом апеляційної інстанції буде вирішено, чи мають відповідати за виведення коштів вкладників та інших кредиторів банку винні особи. Розгляд справи Апеляційним судом Одеської області призначено на 12.02.2019 р», - додали у відомстві.

Нагадаємо, відповідно до рішення НБУ від 30 січня 2015 року, про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «АБ «Порто-Франко» виконавчою дирекцією Фонду прийнято рішення від про початок процедури ліквідації банку.

Коментарі
Додати коментар