До новин

Банкіри бояться перевірок НБУ за новими правилами

24 січня, 2019
Законодавство
Банкіри бояться перевірок НБУ за новими правилами

Перехід від системи тотального контролю за клієнтськими операціями до ризик-орієнтованого підходу змусить банки брати на себе великі ризики

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінклуб.

Директор департаменту казначейства і фінансових установ ОТП Банку Антон Коваленко вважає, що зміна філософії стане позитивною для бізнесу не відразу. «Єдине побоювання полягає в тому, що протягом року в період трансформації ми зіткнемося з перевіряючими, які цю філософію можуть сприйняти по-іншому. У європейського центробанку вона закладена по всій вертикалі: якщо ти можеш виправдати свою дію перед регулятором, то твою позицію приймають. Якщо регулятор бачить, що у тебе пробою в роботі, то штрафні санкції не накладаються до наступної перевірки. А потім регулятор перевіряє, наскільки змінилася ситуація», - розповідає Антон Коваленко. Він уточнив, що зараз за фактом немає ніяких чітких правил ризикової діяльності. «У нас є прохання до НБУ: перший час супервайзер, щоб не було упереджених підходів», - сказав Антон Коваленко.

«Принцип «дозволено те, що не заборонено» - новий для ринку. Я розмовляв з новими підрозділами: над ними ще тяжіють нинішні умови, вони дотримуються принципу: «не можна, тому що може бути ось так». Мають відбутися певні ментальні зміни. Я думаю, вони відбудуться, коли кілька банків пройдуть комплексну оцінку за новим законодавством», - вважає голова правління Альтбанка Ігор Волох.

Начальник управління валютного контролю ПУМБ Тетяна Левандовська навела приклад операцій на суму до 150 тис. грн в еквіваленті.

«Клієнти готові працювати без надання документів, але протягом певного часу банки будуть насторожено до них ставитися, тому що є випадки дроблення, є схемні операції для сірого бізнесу», - перераховує Тетяна Левандовська.

Заступник голови НБУ Олег Чурій уточнив, що співробітники департаменту, які будуть проводити перевірки, самі розробляли зміни в нове законодавство. «Вони беруть активну участь в комунікаціях з бізнесом. Ми розуміємо важливість переходу від системи валютного контролю до системи валютного моніторингу, тому приділяємо перехідному періоду особливу увагу. 7 лютого з'явиться нове банківське законодавство, але банкам ще потрібно буде пристосуватися до нового порядку роботи. Наприклад, банки повинні знати бізнес свого клієнта, але в наших умовах це складно - є спадщина важкого минулого », - пояснив заступник голови НБУ.

Олег Чурій пообіцяв, що протягом місяця Нацбанк опублікує порядок застосування санкцій до банків, що дозволить всі процедури зробити прозорими. «Банки повинні розуміти, яким чином НБУ застосовує санкції. Адже це не рішення однієї людини, у нас є ціла система комітетів. Більш того, банки зможуть подавати апеляції. Ми будемо розповідати банкам наші плани і залучимо їх до обговорення», - сказав Олег Чурій.

Коментарі
Додати коментар