До новин

Банки очікують на зростання валютного ризику та зниження ризику ліквідності

31 січня, 2019
Збитки
Банки очікують на зростання валютного ризику та зниження ризику ліквідності

Згідно з результатами опитування, проведеного Нацбанком у грудні-січні серед кредитних менеджерів 61 банку, учасники банківського ринку очікують, що у 2019 році зростатиме кредитування та збережеться приплив депозитів, а також розраховують на покращення кредитного портфеля як населення, так і бізнесу.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація»  з посилання на інформацію регулятора.

Оптимізм стосовно перспектив зростання роздрібного кредитування зберігається з ІІ кварталу 2016 року, а корпоративного – з IV кварталу 2016 року. Три чверті опитаних прогнозують зростання кредитів корпорацій і у 2019 році. На думку респондентів, у І кварталі попит зростатиме на всі види кредитів бізнесу, особливо на кредити малим та середнім підприємствам (МСП), гривневі та короткострокові позики.

Окрім того, 62% респондентів передбачають, що у 2019 році кредити домогосподарствам зростуть. До того ж, у І кварталі 2019 року попит на споживчі кредити збільшиться, продовжуючи трирічну тенденцію зростання.

Збереження припливу депозитів населення та коштів бізнесу у 2019 році прогнозують 66% та 67% опитаних банків відповідно, значення для депозитів населення найвище за всю історію спостережень.

У ІV кварталі минулого року попит на кредитні кошти зростав як з боку населення, так і бізнесу. Корпорації найбільше цікавилися короткостроковими та гривневими кредитами. На думку банків, основні рушії попиту – зростання потреб підприємств у коштах на капітальні інвестиції та поповнення оборотного капіталу, а також проведення реструктуризації боргів.

У ІV кварталі банки підвищили стандарти схвалення заявок на всі види кредитів бізнесу. Насамперед йдеться про кредити великим підприємствам та довгострокові позики. Причина – погіршення очікувань, насамперед курсових та економічного розвитку. Також вперше за чотири квартали респонденти підвищили стандарти для МСП через погіршення курсових очікувань та підвищення ризику застави. Проте в І кварталі 2019 року банки планують незначно послабити внутрішні вимоги до кредитування бізнесу, найсуттєвіше – за кредитами МСП.

Зростання попиту на кредити населенню зосереджено у споживчих кредитах і зумовлено покращенням споживчих настроїв та зростанням витрат на товари тривалого вжитку.

У ІV кварталі стандарти для кредитів домогосподарствам не змінилися. Частина банків звітувала про їх посилення у споживчому сегменті. Головні фактори – зростання вартості ресурсів та балансові обмеження, а також погіршення очікувань стосовно загальної економічної активності, зафіксоване вперше з ІІІ кварталу 2015 року. Щоправда вплив цих факторів нівелювали респонденти, які пом’якшили стандарти споживчого кредитування внаслідок конкуренції з іншими банками та підвищення платоспроможності споживачів.

На думку респондентів, у ІV кварталі всі ризики, окрім кредитного, зменшилися чи не змінилися. Великі банки зазначили зростання кредитного ризику та зменшення процентного, валютного та ризику ліквідності. Водночас ризик ліквідності зменшився вперше за п’ять кварталів.

Банки очікують, що у І кварталі 2019 року кредитний, валютний та операційний ризики виростуть, а ризик ліквідності (наявний або потенційний ризик для надходжень та капіталу, який виникає через неспроможність банку виконати свої зобов’язання в належні строки) очікувано знизиться, процентний – не зміниться, резюмує Нацбанк.

Коментарі
Додати коментар