До новин

Банкрутство «Вугілля України» може позбавити шахтарів Львівщини зарплат

15 червня, 2015
Банкрутство підприємств
Банкрутство «Вугілля України» може позбавити шахтарів Львівщини зарплат

Шахтарі ДП «Львіввугілля» навряд чи зможуть в найближчій перспективі отримати заробітну плату через банкрутство державного підприємства «Вугілля України».

Про це заявив адвокат, керуючий партнер фірми Constructive Lawyers Олексій Гончарук, який спеціалізується у сфері будівельного права і веденні банкрутств підприємств, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ZAXID.NET.

За його словами, банкрутство «Вугілля України» може тривати не один рік і вкрай заплутує ситуацію з вугіллям, добутим шахтарями ДП «Львіввугілля».

Гончарук розповів, що банкрутство такої великої державної компанії як ДП «Вугілля України» може тривати декілька років.

«Видобуте компанією вугілля стане частиною так званої ліквідаційної маси, яка планується до продажу після інвентаризації всіх активів та пасивів компанії, що буде проведена після фактичного припинення господарчої діяльності «Вугілля України», - пояснив адвокат.

На його думку, максимально оптимістичною оцінкою термінів - є рік-півтора.

«Але в даному випадку ми маємо державне підприємство, щодо якого такі справи тривають значно довше», - вважає Гончарук.

Нагадаємо, вчора представники ДП «Львіввугілля» зустрілися в Києві з керівництвом енергохолдингу ДТЕК, який раніше купляв вугілля львівських шахтарів для своїх електростанцій, проте у 2015 році не купляє його, оскільки до цього часу не укладена відповідна угода між ДТЕК та ДП «Вугілля України».

Понад 200 тис. т вугілля марки «Г», яке видобули у 2015 році львівські шахтарі, зберігаються на складах Бурштинської та Добротвірської ТЕС.

Як виявилось в ході зустрічі шахтарів з керівництвом «ДТЕК Енерго» за участі представника ДП «Вугілля України», з грудня 2014 року державна компанія відмовляється укласти відповідну угоду і не відповідає на комерційні пропозиції, що надходять на її адресу від ДТЕК.

Шахтарі Львівщини, які спочатку збиралися звинувачувати ДТЕК у заборгованості, дізналися, що енергохолдинг повністю розрахувався за минулорічні поставки вугілля, перерахувавши кошти на рахунки ДП «Вугілля України». Що буде далі з вугіллям, видобутим у 2015 році – не зрозуміло.

«Усе вугілля лежить в ДТЕК на консервації, виходить, не зрозуміло, хто тепер буде висувати нам умови і платити за нього», - заначив лідер профспілкової організації НПГУ ДП «Львіввугілля» Віталій Оніжук.

Директор з комерційної діяльності «ДТЕК Енерго» Віталій Бутенко пояснив присутнім на зустрічі шахтарям та представникові їх інтересів у Верховній раді України народному депутату Олегу Мусію («Блок Петра Порошенка»), що компанія не має наміру заробляти на зберіганні вугілля, добутого львівськими шахтарями, і готова в будь-який момент повернути його ДП «Вугілля України». Але рішення про те, що робити з цим вугіллям, має прийняти держава, а саме міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

Між тим, Олег Мусій взяв на себе зобов’язання поставити це питання перед міністром на найближчій зустрічі і спробувати розв’язати його, щоб не постраждали інтереси шахтарів.

Як повідомлялося раніше, 3 червня державна компанія «Вугілля України» звернулася до Господарського суду Києва з заявою про банкрутство. Про це повідомляється в єдиному реєстрі судових рішень.

Наприкінці травня «Альфа-банк» звернувся до Господарського суду Києва з заявою про порушення справи про банкрутство «Вугілля України» у зв'язку з неможливістю погашення ним заборгованості в розмірі ₴386,7 млн грн.

2 квітня міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що державна компанія «Вугілля України» буде ліквідована.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Вугілля України» просить суд визнати себе банкрутом.

ДП «Вугілля України» є оператором гуртового ринку вугільної продукції та здійснює продаж практично всього вугілля, видобутого на вугільних підприємствах, що перебувають в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Коментарі
Додати коментар