До новин

Фонд гарантування б'є на сполох: Шахраї вивели з банків 4,5 мільярда

14 лютого, 2019
Банкрутство фінустанов
Фонд гарантування б'є на сполох: Шахраї вивели з банків 4,5 мільярда

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звернувся до міністра юстиції Павла Петренка із проханням припинити виведення мільярдних активів банків.

Про це повідомляє Банкрутство & Ліквідація..

"Шановний пане міністр! Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звертається до Вас із проханням допомогти у вирішенні дуже болючої для Фонду проблеми - виведення активів банків за допомогою окремих нечистих на руку державних реєстраторів і нотаріусів", - йдеться у листі до Петренка.

Фонд наголошує, що останнім часом ця проблема "набула катастрофічних масштабів, причому, невпинно зростає не лише кількість таких випадків, а й зухвалість, з якою реалізуються схеми".

За даними регулятора, загальна балансова вартість втрачених з 2017 року активів - понад 4,5 млрд грн.

"На цей час за такими фактами Фондом спрямовано до правоохоронних органів 76 заяв про вчинення кримінальних правопорушень щодо 26 неплатоспроможних банків", - йдеться в заяві на сайті ФГВФЛ.

У Фонді навели кілька прикладів таких розкрадань:

- наприкінці 2018 р. у АТ «ВТБ БАНК» виявлено втрату права власності на 46 одиниць нерухомості оціночною вартістю у понад 150 млн грн у м. Дніпро. При з’ясуванні обставин встановлено, що їх було перереєстровано на нового власника державним реєстратором Дніпровської філії одного з комунальних підприємств на підставі «додаткового рішення суду», що було складене з кричущими порушеннями. Не минуло й місяця, як у цьому ж банку відбувся іще один такий випадок – з іншими об’єктами нерухомості, у м. Києві та м. Харкові, оціночною вартістю у майже 62,5 млн грн.

- у схожий спосіб на початку жовтня 2018 р. було незаконно виведено один із найбільш ліквідних активів ПАТ «ПтБ» («Платинум Банк»)– будівлю в центрі м. Одеси на проспекті Т. Шевченка площею понад 11 тис кв м оціночною вартістю 144 млн грн. Цей випадок незаконного заволодіння майном банку відбувся за безпрецедентною схемою: із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно без жодних пояснень вилучено запис про право власності на об’єкт ПАТ «ПтБ». «Допоміг» у цьому реєстратор одного з комунальних підприємств Березанської сільради Біляївського району Одеської області.

"Наголошуємо: подібні випадки виведення активів виявлено практично у кожному з банків, що були передані в управління Фонду з 2012 р. Сума збитків за відповідними заявами Фонду, поданими до правоохоронних органів, уже сягнула мільярдних показників", - йдеться в заяві.

У ФГВФО вважають, що такі дії – злочинні, і за них мають бути покарані і виконавці, і замовники.

"Фонду доводиться відвойовувати мало не кожен об’єкт, який перебуває на балансі збанкрутілих банків. І мало не щодня ми виявляємо нові і нові випадки крадіжки активів, які могли б піти на виплату боргів", - підкреслюють у ФГВФО.

"Просимо Вас вжити дій, які б довели кожному, що Україна - правова держава, і вона здатна захистити своїх громадян від беззаконня", - резюмували у Фонді.

У своєму зверненні регулятор перелічив усі банки, з яких виводяться активи. Список можна побачити тут.

Коментарі
Додати коментар