До новин

Суд відхилив позов НБУ до нардепа Клімова на 300 мільйонів

19 лютого, 2019
Банкрутство фінустанов
Суд відхилив позов НБУ до нардепа Клімова на 300 мільйонів

Приморський райсуд Одеси 14 грудня відмовився задовольнити позов НБУ до нардепа Леоніда Клімова про стягнення як з поручителя “Імексбанку” 310 млн грн заборгованості за стабілізаційним кредитом від 28.11.2014, а також скасував майна Клімова (у т.ч. легковий автомобіль ВАЗ-2109, 1989 року випуску; акції у ПрАТ «Футбольний клуб Чорноморець», ПрАТ «Інвестиційна компанія «Примор’є-Інвест», ПАТ «Чорноморська транспортна компанія», АТЗТ «Центральний універмаг», ПрАТ «Страхова компанія «Примор’є», ПАТ «Спецавтоматика»).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на відповідну ухвалу суду.

Таке рішення суд обґрунтував тим, що НБУ подав позов до Клімова із запізненням - 06.01.2016, тоді як строк дії поруки закінчився 27.11.2015 (останній день шестимісячного строку, передбачений законодавством для пред’явлення вимог після початку процедури ліквідації “Імексбанку”).

Нагадаємо, 15.01.2015 НБУ ухвалив рішення про віднесення "Імексбанку" до категорії проблемних, а 21.05.2015 – про його ліквідацію. Клімов був найбільшим акціонером “Імексбанку”, а сьогодні є членом комітету Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Згаданий позов НБУ до Клімова розглядається в судах по другому колу. У 2016 році Приморський райсуд м. Одеси задовольнив позов НБУ, але Апеляційний суд Одеської області це рішення скасував. У свою чергу Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ у 2017 році скасував рішення судів нижчих інстанцій та направив справу на новий розгляд.

Згідно з судовими матеріалами, загальний обсяг вимог НБУ до “Імексбанку” за кредитами рефінансування, який був визнаний Фондом гарантування, - 3,47 млрд грн.

Як відомо, НБУ намагається також стягнути заборгованість “Імексбанку” за кредитним договором ще від 2009 року на 3,16 млрд грн за рахунок звернення стягнення на предмети іпотеки компаній - майнових поручителів банку (які в т.ч. перебувають в процедурі банкрутства).

У кінці 2018 року Фонд гарантування подав позов до колишніх акціонерів і топ-менеджерів “Імексбанку” про стягнення 19 млрд грн заподіяної шкоди (серед відповідачів - у т.ч. Клімов).

На 01.01.2019 вкладникам “Імексбанку” в межах гарантійної суми були виплачені компенсації на 4,2 млрд грн (95,5% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку складає 9,3 млрд грн.

Фонд повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

ФГВФО констатував, що за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по кредитам рефінансування для “Імексбанку” (на 3,47 млрд грн) виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

Коментарі
Додати коментар