До новин

ФГВФО продав активи "Форуму" на 12,7 млрд грн зі знижкою 99% екс-главі Нацкомфінпослуг

22 лютого, 2019
Продаж
ФГВФО продав активи "Форуму" на 12,7 млрд грн зі знижкою 99% екс-главі Нацкомфінпослуг

Фонд гарантування вкладів фізосіб 21 лютого провів “голландський” аукціон з продажу пулу активів банку “Форум” балансовою вартістю 12,7 млрд грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Його переможцем стало ТОВ "ФК "Веста", яке запропонувало 125 млн грн (тобто дисконт склав 99%).

Нагадаємо, ТОВ "ФК "Веста" у грудні викупило у Фонду гарантування пул активів кількох банків-банкрутів на 6,8 млрд грн за 130 млн грн (тобто з дисконтом 98%).

За даними держреєстру, серед засновників ТОВ "ФК "Веста" - Андрій Волков, який у 2014 році після Євромайдану очолював Нацкомфінпослуг (був призначений урядом Арсенія Яценюка), а в 2006-2009 рр. був главою правління “Альфа-Банку (Україна)”.

ЗМІ писали, що призначення Волкова на посаду глави Нацкомфінпослуг лобіювала група “УДАР”, а також нардеп Віталій Хомутиннік.

Заступник директора-розпорядника ФГВФО Світлана Рекрут у контексті грудневого аукціону ФГВФО публічно запевняла, що за ФК "Веста" “стоїть британський капітал”, “це не українські, а іноземні гроші” (цитата). НБУ тоді називав відповідний аукціон "успішним".

Ім`я Віталія Хомутинніка також опосередковано фігурувало в недавній історії з продажем Фондом гарантування прав вимоги банку "Надра" на 2,6 млрд грн з дисконтом 70%, в заставі по яким недобудований ТРЦ "Республіка", а також в історії з продажем прав вимоги банку "Форум" на 1,76 млрд грн з дисконтом 77%, в забезпеченні по яким АЗС мережі WOG.

Раніше ФГВФО повідомляв, що до складу пулу активів банку “Форум”, які виставлялися на продаж на аукціоні 21 лютого, увійшли

- права вимоги та інші майнові права за 492 кредитними договорами, що укладені з суб’єктами господарювання та фізичними особами;

- 2010 активів - права вимоги за кредитними договорами, що укладені з фізичними особами;

- права вимоги на основні засоби, нерухоме майно, автотранспорт, дебіторська заборгованість та майнові прав за дебіторською заборгованістю.

Фонд гарантування заявляв, що спочатку відповідні активи виставлялися на індивідуальних торгах у системі ProZorro.Продажі (більшість – неодноразово), але покупців не знайшлося. Згодом ці ж активи не були викуплені у складі пулів сформованих за видами активів (кредити юридичних осіб, кредити фізичних осіб, нерухомість, основні засоби).

Ліквідація банку "Форум" почалась 16.06.2014. У поточному році ФГВФО планує завершити ліквідацію. Станом на кінець січня 2019 року вкладниками банку отримано понад 2,85 млрд грн у межах виплати гарантованої суми відшкодування.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку "Форум" перевищує 9,16 млрд грн, з яких фондом задоволено 3,63 млрд грн. Надходження від продажу активів банку з початку ліквідації становлять 2,7 млрд грн. Переважно – це надходження від реалізації основних засобів та прав вимог за кредитами.

Коментарі
Додати коментар