До новин

Реструктуризація валютних кредитів призведе до масової неплатоспроможності банків, - НБУ

06 липня, 2015
Законодавство
Реструктуризація валютних кредитів призведе до масової неплатоспроможності банків, - НБУ

Національний банк України вважає, що виконання банками закону реструктуризація валютних кредитів призведе до їх масового віднесення до категорії неплатоспроможних і, як наслідок, збільшить фінансове навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили у прес-службі регулятора.

«Такі нововведення призведуть до масового віднесення банків до категорії неплатоспроможних, збільшення витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб», - йдеться у повідомленні.

У НБУ нагадали, що заборона втручання держави та Нацбанку в переговорний процес між позичальниками і банками щодо реструктуризації кредитів в іноземній валюті закріплена Меморандумом про економічну та фінансову політику, укладеним у рамках співпраці з міжнародним валютним фондом.

Так, згідно з Меморандумом: «Держава та Національний банк України не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками, одночасно забезпечуючи справедливий процес. У цьому зв’язку, якщо буде прийнято закон, що вимагатиме примусової конвертації валютних іпотечних кредитів у гривневі, президент накладе вето на набуття чинності цим законом».

На думку керівництва НБУ, прийняття законопроекту 1558-1 матиме руйнівний характер для фінансової та банківської системи. Адже ним пропонується зобов’язати банки конвертувати всі споживчі кредити в іноземній валюті за курсом на момент підписання договору (приблизно 5,05 грн./дол. США). Під загрозу буде поставлено не тільки стабільність банківської системи, а й добробут усіх громадян.

«Реалізація зазначених положень спричинить те, що банківська система втратить здатність дотримуватися обов’язкових нормативів капіталу, що призведе до необхідності негайної капіталізації банківської системи, у тому числі державою через рефінансування, – а це додаткове суттєве навантаження на державний бюджет», - нагадали у регулятора.

Крім того, вважають там, передбачені законопроектом заходи суттєво порушують баланс прав сторін кредитного договору – кредиторів та позичальників у бік споживача, покладаючи весь тягар збитків виключно на банківську систему. Це не лише суперечить передбаченим Цивільним кодексом України принципам справедливості та вільного врегулювання сторонами договірних стосунків, але й створює підґрунтя для порушення прав інших клієнтів банків – їх вкладників.

«Згідно з чинним законодавством питання щодо реструктуризації заборгованості за кредитними договорами (погашення кредиту за спеціальним курсом або продовження дії договору), унесення змін до кредитних договорів стосовно порядку погашення кредиту, пені, штрафу вирішуються безпосередньо кредитним договором між кредитором і позичальником», - йдеться у повідомленні.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, президент України Петро Порошенко назвав ухвалу закону про реструктуризацію валютних кредитів безвідповідальною.

Коментарі
Додати коментар