До новин

НБУ повідомив про банки, що потребують докапіталізації

11 листопада, 2019
Новини
НБУ повідомив про банки, що потребують докапіталізації

За базовим сценарієм стрес-тестування 11 банків потребують докапіталізації на суму 35 мільярдів гривень, за несприятливим - 18 банків на суму майже 74 млрд гривень.

Про це заявила перший заступник голови правління НБУ Катерина Рожкова на брифінгу про результати оцінки стійкості банків, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

"Є невелика кількість банків, які навіть за базовим сценарієм порушують нормативи капіталу, бо наш стрес-тест має два сценарії - базовий і негативний. Це відбувається вже декілька років поспіль. Це говорить про те, що заходи, які вживаються цими банками, є недостатніми. І вони скоріше спрямовані не переструктурування балансу, ніж на реальну роботу по покращенню якості активів", - сказала Рожкова.

За її словами, згідно з базовим сценарієм, 11 банків потребують докапіталізації на суму в 35 мільярдів грн.

"Основна причина, чому виникає докапіталізація - амортизація застави. Що це таке? З лютого 2019 року стала чинною ще одна норма інструкції, яка говорить про те, що застава не може обліковуватися на балансі банку вічно, якщо кредит є непрацюючим.

Тобто, якщо протягом 2 років після дефолту позичальника ніяких змін не відбувається, ми вважаємо, що ця застава не може в повній мірі враховуватися при оцінці кредитного ризику. І тому, починаючи з третього року, вступає правило амортизації. Тобто - два роки після того, як клієнт став дефолтним, банк враховує заставу в обсязі 100%, на третій рік - 70% від оціночної вартості, на четвертий - лише 50, і з 5 року взагалі перестає враховувати заставу під дефолтний кредит, якщо не відбуваються якісь інші дії", - пояснила вона.

За несприятливим сценарієм, кількість банків, які потребують докапіталізації - 18, обсяг - майже 74 млрд гривень.

"Негативний сценарій передбачає настання кризових явищ і погіршення кредитного портфеля в цілому для цілого сектору. Але існує інша проблема - це дуже низька ефективність роботи цих банків. Переважна більшість цих банків, на жаль, працює або збитково, або дуже низько прибутково, і причина - у структурі балансу", - резюмувала Рожкова.

Коментарі
Додати коментар