До новин

Вадим Кізленко: Робота Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих стане більш відкритою

12 грудня, 2019
Новини
Вадим Кізленко: Робота Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих стане більш відкритою

Арбітражні керуючі працюватимуть за правилами нового Кодексу з процедур банкрутства, вони утворили нову єдину самоврядну організацію і тепер формуватимуть нові підходи до своєї професійної діяльності.

Про це під час круглого столу «Експериментальне банкрутство чи межа досконалості» розповів арбітражний керуючий, адвокат, член Дисциплінарної комісії Вадим Кізленко, повідомляє інформаційний портал “Банкрутство & Ліквідація в Україні” із посиланням на «Судово-юридичну газету».

Зокрема, він зазначив, що дисциплінарна комісія зараз, як і раніше, складається з чотирьох представників професії і трьох представників Міністерства юстиції.

«Голова комісії є також працівником міністерства, але разом з тим він не має переважного голосу. Тобто, якщо всі чотири арбітражних керуючі будуть єдині в своїх думках та поглядах на той чи інший дисциплінарний проступок, то і покарання за нього, відповідно, буде співмірним.

Дійсно, є різні думки стосовно діяльності попередньої дисциплінарної комісії, але, на моє переконання, основні проблеми полягали в тому, що рішення, які приймалися, були фактично закритими, і навіть через судові процеси в порядку оскарження досить складно було витребувати матеріали дисциплінарних проваджень або результати засідань дисциплінарної комісії.

Всі арбітражні керуючі, які увійшли до нового складу комісії, єдині в тому (і це знайшло підтримку в Міністерстві юстиції), що рішення дисциплінарної комісії мають бути відкритими і доступними, щоб всі учасники проваджень у справах з банкрутства знали, за що того чи іншого арбітражного керуючого притягнуто до відповідальності та за які дисциплінарні проступки накладена певна дисциплінарна відповідальність. Також розширений перелік дисциплінарних стягнень.

Крім того, всі рішення комісії мають бути вмотивованими. Не має бути простої констатації, що, скажімо, Іваненка чи Петренка притягнути до дисциплінарної відповідальності у вигляді попередження або позбавлення права на здійснення діяльності арбітражного керуючого. Повинно бути написано, чому саме так, які порушення вчинено», — зазначив член нового складу дисциплінарної комісії.

На його думку, наразі є проблемою те, що скаржитися на арбітражного керуючого може будь-хто: як учасник провадження у справі про банкрутство, так і особа, яка взагалі не має відношення до даного провадження.

«Такого не має бути, тому зараз розробляється новий порядок перевірок арбітражних керуючих, і є чітке розуміння, що скарги на них мають право подавати виключно учасники провадження у справі про банкрутство. А істину будуть встановлювати суд і дисциплінарна комісія», — вважає Вадим Кізленко.

До речі, стало відомо, що перше засідання нового складу дисциплінарної комісії арбітражних керуючих призначено на 19 грудня. Для надання відповідних пояснень за матеріалами порушених територіальними органами юстиції дисциплінарних проваджень на засідання запрошено дев’ять арбітражних керуючих.

Коментарі
Додати коментар