До новин

В Україні стартує масштабна соціальна програма для фізосіб-боржників

23 січня, 2020
Події
В Україні стартує масштабна соціальна програма для фізосіб-боржників

Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України» презентувала свій новий проект – «Надання консультацій громадянам вразливих груп населення із питань відновлення платоспроможності». За допомогою цієї ініціативи АПУ планує надавати безоплатні юридичні консультації українцям, у тому числі людям із соціально вразливих верств населення.

Про це під час прес-конференції, що відбулася 22 січня, заявив керівник проекту, член правління Асоціації правників України, старший партнер АО «Юридична фірма «Аріо» Юліан Хорунжий, повідомляє кореспондент інформаційного порталу «Банкрутство & Ліквідація».

«Таких (іпотечних - ред.) боржників у країні від 20 до 60 тисяч осіб. Наразі в Україні з 2014 року діє мораторій на задоволення вимог кредиторів по стягненню заборгованості по іпотечним валютним кредитам, наданим фізичним особам. Однак в жовтні 2020 року дія мораторію завершиться і величезна кількість громадян залишиться сам на сам зі своїми кредиторами, які будуть в судовому порядку вимагати повернення коштів. Тому професійна правнича спільнота повинна стати на захист простих українців та  надати їм змогу отримувати в разі потреби безоплатну юридичну консультацію», - наголосив у своєму виступі Хорунжий.

Важливим є те, що даний проект буде реалізовуватися АПУ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранту в $46 тис., наданого проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».  Представник та керівник цього проекту Роберт Бонд у своєму виступі зазначив, що проблеми іпотечних кредитів в іноземній валюті переслідують Україну та її громадян вже більше десяти років. «Ми раді, що Асоціація правників України прийняла цей виклик і надаватиме юридичні консультації та підвищуватиме проінформованість громадян України з питань неплатоспроможності фізичних осіб», - зазначив він.

Крім того, мета проекту АПУ не тільки надавати безкоштовні консультації людям, які потребують юридичної підтримки із питань неплатоспроможності, а й підвищити поінформованість громадян стосовно процедури реструктуризації кредитної заборгованості. А саме, як вирішити питання заборгованості з банком, щоб не лишитися на вулиці.

Заступник міністра юстиції України Валерія Коломієць у своєму виступі зазначила, що останнім часом до міністерства почастішали звернення громадян, які просять допомогти у вирішенні питань, пов’язаних саме з банкрутством фізичних осіб. «Ми хочемо на практиці подивитися, як буде працювати цей закон, з якими проблемами зіштовхнуться правники та фізичні особи», - зазначила пані Коломієць.

Дійсно, одне з ключових завдання проекту виявити усі проблемні місця Кодексу України з процедур банкрутства. Як зазначив голова Національної асоціації арбітражних керуючих України Микола Лукашук: «Цей закон - благо для вразливих верств населення, які зазнали збитків у зв’язку з девальвацією гривні після економічної кризи. Адже він дає можливість населенню реструктурувати свої борги. Я впевнений, що за допомогою статистики та проблематики, яка буде виявлена під час надання консультації населенню України, ми зможемо отримати достатньо інформації, яка в майбутньому при необхідності дозволить внести зміни у Кодекс стосовно банкрутства фізичних осіб».

На початку лютого проект почне свою роботу в найбільших містах України – Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпрі та Запоріжжі. Наразі етап відбору консультантів для проекту АПУ уже завершила. За словами Хорунжого, конкурс на заміщення вакансій консультантів був доволі високий – 12 претендентів на одне місце. І більшість заяв були подані саме від арбітражних керуючих, бо саме вони мають найбільший практичний досвід у цій законодавчій сфері. 

Як зазначила Ірина Сербін, член Ради арбітражних керуючих України: «Сфера банкрутства є досить специфічною, і не кожен юрист може в ній розібратися одразу. Тому ми дуже раді, що в країні з’явився такий проект».

Проект «Надання консультацій громадянам вразливих груп населення із питань відновлення платоспроможності» буде втілено в Україні з лютого по листопад 2020 року.

Фото: Асоціації правників України

Коментарі
Додати коментар