До новин

Рада суддів висловила «глибоке обурення» заявами Саакашвілі

06 липня, 2020
Новини
Рада суддів висловила «глибоке обурення» заявами Саакашвілі

Рада суддів України та суддівська спільнота висловили глибоке обурення заявами голови виконкому Національної ради реформ Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомляє інформаційний портал «Банкрутство & Ліквідація в Україні» із посиланням на пресслужбу РСУ.

У відомстві нагадали, що 30 червня відбулося засідання Національної ради реформ за участі президента Володимира Зеленського, керівництва Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Серед інших там було розглянуто питання чергової судової реформи. Під час засідання Зеленський відзначив необхідність судової реформи позаяк в суспільстві існує великий запит на справедливість і безпеку.

Рада суддів України заявляє, що погоджується з президентом, що у суспільстві існує запит на справедливість, хоча справедливість це не завжди законність. Тому, вважають в РСУ, суть судової реформи має полягати у максимальному поєднанні справедливості і законності, «бо чим менша між ними розбіжність, тим більше громадяни відчувають захист своїх прав з боку держави через судову владу».

«Заява пана Саакашвілі, що "це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у нас у судовій системі" насторожує своєю радикальністю та безапеляційністю. Роблячи такі заяви, пан Саакашвілі мав би знати, що зараз у судовій системі, саме через подібні заяви та неврегульовані процедури щодо призначення суддів, утворився катастрофічний кадровий голод.

Більше того, в ефірі одного із телеканалів голова Виконавчого комітету реформ визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну, заявивши, що судова гілка влади "глибоко хвора".

Хочемо нагадати, що відповідно до указу президента "Питання Національної ради реформ і Виконавчого комітету реформ" виконавчий комітет реформ є допоміжним органом при президентові, основними завданнями якого є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг реалізації реформ.

Комітет у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства.

Повноваження голови комітету визначені відповідним Указом і до них не належить вчинення дій, спрямованих на підрив конституційних засад поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову, нехтування принципами незалежності судів та суддів.

Сподіваємось, що відповідні голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності», - йдеться в заяві Ради суддів.

Коментарі
Додати коментар